Fridman: Kosovski presedan greška

Srbija će biti uvučena u aktuelni konflikt izazvan krizom u Ukrajini, a kosovski presedan je bio greška od početka, ocenio je Džordž Fridman.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 31.05.2014.

11:13

Default images

"Kosovo je bilo greška od samog početka“, rekao je osnivač i vlasnik “Stratfora”, privatne američke agencije za geopolitičke analize Džordž Fridman na međunarodnoj konferenciji posvećenoj Prvom svetkom ratu koja je danas nastavljena u Beogradu.

Kosovo je dalo Rusima priliku da kažu "radimo po presedanu", ali i da nije bilo tako, Rusi bi ga izmislili, rekao je on.

Govoreći o geopolitičkoj situaciji u svetu, Fridman kaže da je posthladnoratovski period bio zasnovan na tri stuba: Sjedinjene Države, Evropa i Kina. To je međutim, uzdrmano 2008. godine kada je Rusija napala Gruziju, a u SAD započela ekonomska kriza.

To su, prema njegovim rečima, prvi znaci promene svetskog poretka.

Evropu potresa ekonomska kriza, a njen istočni deo geopolitički problemi. Jedino je Nemačka kao najveća evropska ekonomija u prednosti i postala je novi nezavisni igrač na političkoj sceni, smatra on.

Najveći problem Evrope, pored krize, jeste činjenica da među članicama postoje velike podele i da ih vode različiti geopolitički interesi, što se, kako kaže, najbolje vidi na primeru Ukrajine, gde se ukrštaju interesi Rusije, Evrope i SAD.

"Srbija će biti uvučena u taj konflikt, bilo da je neko gurne u to ili da se sama uključi"“, rekao je Fridman otvarajući drugi dan Konferencije "Evropska tragedija 1914. i multipolarni svet 2014. godine: Istorijske pouke".

Konferenciju je organizovao Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) čiji je predsednik Vuk Jeremić.

Drugog dana konferencije govori se o poukama koje možemo da izvučemo iz događaja od pre 100 godina, o kriznim područjima današnjice, lekcijama sa Bliskog Istoka, Istočne Azije, ali i o atmosferi novog Hladnog rata koja se pravi oko Ukrajine.

Među najavljenim govornicima danas su, osim organizatora Vuka Jeremića, generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer, profesor Kolumbija univerziteta Džefri Saks, doskorašnji premijer Australije Kevin Rad, bivši šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos, bivši premijer Pakistana Šaukat Aziz, unuka Nikite Hruščova, istoričarka Nina Hruščov, osnivač i vlasnik “Stratfora” Džordž Fridman...

Podsetimo, u petak su organizovana dva panela, na kojima su učestvovali neki od najvećih istoričara današnjice, kao što su Dominik Liven, Kristofer Klark, Hartmut fon Štandman, koji je prvi izradio tezu o nemačkoj odgovornosti za Prvi svetski rat...

Sa prvog panela je poručeno da odgovornost za početak Velikog rata treba tražiti u širem kontekstu razumevanja složenosti multipolarnog sveta, diskursima imperijalizma i nacionalizma.

Tema drugog panela je bila "Uzroci Prvog svetskog rata i kraj starog poretka". Šta su o tome rekli istoričari, pročitajte u odvojenoj vesti.

Konferenciji je juče prisustvovao veliki broj posetilaca. Za danas je planiran govor Džordža Fridmana, sa početkom u 9h, i tri panela na kojima će debatovati najavljeni istoričari i diplomate, a sve to možete uživo pratiti OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: