Izbori za odlazak "ratnih vođa"

IFIMES iz Ljubljane ocenio u analizi situacije na Kosovu da postoji interes međunarodne zajednice da se iz političkog života u Prištini uklone "ratne vođe"

Izvor: Tanjug

Petak, 30.05.2014.

19:26

Default images

"U tom kontekstu primećuje se snažan pritisak Nemačke, koja želi da posle potpisivanja briselskog sporazuma i održavanja parlamentarnih izbora sa političke scene ode većina aktualnih lidera, među njima je i premijer Hasim Tači", navodi se u izveštaju međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije .

Upravo se zato, kako navodi slovenački institut, formira Specijalni sud za ratne zločine koji bi ispitao navode iz istrage Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima i procesuirao odgovorne.

Odlazak "ratnih vodja" je, kako se navodi u analizi, potreban kako bi se učvrstila demokratija na Kosovu i stvorili preduslovi za dostizanje pravde i pomirenja.

Za promenu politike u Prištini postoje i snažni ekonomsiki razlozi, jer vladajuće partije nisu uspele da pronadju odgovarajuće rešenje za visoku stopu nezaposlenosti i da se izbore sa korupcijom.

IFIMES, citirajući analitičare, opisuje Kosovo kao "raj za organizovani kriminal i korupciju", a tome je uzrok oslabljeno djelovanje institucija i snažnih veza političkih i kriminalnih struktura.

"Kakvu će vladu dobiti Kosovo 8. juna odlučiće gradjani Kosova, ali ostaje utisak da su Kosovu potrebne korenite promene i neki novi početak", zaključuje IFIMES.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: