Blic objavio poruke širenja panike

Blic objavio napise na Fejsbuk profilima troje privedenih, koji se terete za širenje panike jer su ih nadležni organi ocenili kao krivično delo.

Izvor: B92

Petak, 30.05.2014.

09:16

Default images

Iako do danas nema nijednog vidljivog dokaza kako su i da li su Fejsbuk statusi troje običnih građana izazvali paniku u Srbiji, posle poplava, I. M., K. M. i T. P. su proveli nedelju dana iza rešetaka, piše dalje Blic.

Oni su juče pušteni da se brane sa slobode, tek ih čeka suđenje, za kako se tvrdi, počinjeno krivično delo širenja panike i nereda. Zaprećena kazna je od šest meseci do pet godina zatvora.

Blic je imao uvid u napise koje su nadležni organi ocenili kao krivično delo. I. M. je, komentarišući navode da ima 12 mrtvih u Obrenovcu, napisao da je "Pronađeno 250 mrtvih, a sinoć preko noći još 98", T. P. da je samo u prvom danu poplave bilo preko 300 mrtvih, a da se broj uvećao. M. K. je napisao da mu je kolega sa fakulteta rekao da na hiljade tela pluta Obrenovcem i da je do pogibije došlo jer nije isključena struja...

Posredi jesu natpisi neprijatne sadržine, piše dalje Blic ali i postavlja pitanje da li su građani na svom privatnom Fejsbuk profilu, koji pritom nije dostupan čak ni svakome ko ima kompjuter, samo jer su napisali nešto što su čuli, počinili krivično delo i to takvih razmera da dopadnu zatvora.

U tužilaštvu za Blic tvrde da nije posredi cenzura jer se ona ogleda u "filtraciji saobraćaja", to jest zabranjivanjem pristupu određenim sadržajima. Trojica građana se terete na osnovu člana 343 stav 2 Krivičnog zakona u kojem stoji da onaj ko iznošenjem lažnih vesti "izazove paniku ili teže narušavanje javnog reda ili mira"... biće kažnjen...

Na pitanje Blica koje je vidljivo delo nastalo nakon njihovih napisa, u tužilaštvu kažu da je "samo stavljanje napisa dovoljno za postojanje sumnje za ovo krivično delo".

"Ovo je krivično delo u pokušaju. Ne mora da dođe do nastupanja panike jer bi to bilo svršeno krivično delo", navode u tužilaštvu.

Zamoljen da pojasni član 343 KZ, poverenik Rodoljub Šabić međutim, kaže da ocene o postojanju sumnje, a pogotovo o postojanju dela, moraju da se zasnivaju na stvarnim, a ne na pretpostavljenim posledicama.

"Nije dakle reč o mogućem izazivanju panike odnosno ometanju aktivnosti državnih organa, već je potrebno da te posledice stvarno nastupe", poručuje Šabić i dodaje da ne želi da dovodi u pitanje prerogative tužilaštva i suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: