Među plaćenicima u Ukrajini i Srbi?

Kijevska nevladina organizacija tvrdi da među poginulim proruskim borcima kod Donjecka ima i državljana Srbije, piše Blic.

Izvor: Blic

Petak, 30.05.2014.

07:39

Default images

Ukrajinski sajt Podrobnosti.ua prvi je objavio tu informaciju, koju je izneo Dmitri Timčuk, koordinator organizacije "Informacioni otpor".

"Prema našim podacima, među plaćenicima koji su ubijeni tokom poslednja tri dana u ovom delu Ukrajine, pored građana Ukrajine, identifikovani su Srbi, ruski građani iz Ingušetije, Čečenije, Dagestana, kao i stanovnici Abkhazije", naveo je Timčuk u izjavi koju je na svom sajtu preneo i ugledni Institut za izveštavanje o ratu i miru.

Blic je iz diplomatskih izvora dobio komentar da na istoku Ukrajine više nema naših građana i da je Timčukova tvrdnja sumnjiva, ali da ne bi trebalo odbaciti mogućnost prisustva boraca iz Srbije.

I Dušan Lazić, bivši srpski ambasador u Ukrajini, navodi za Blic da bi tako nešto moglo da bude moguće. "Ne treba to isključiti jer i na drugim ratištima u svetu ima građana Srbije, ne samo Srba. Smatram to lošim sa stanovišta pozicije Srbije i našeg mesta u međunarodnim odnosima. Iako znam da je dobrovoljce i plaćenike teško kontrolisati i onemogućiti ih, mislim da bi trebalo promeniti srpski krivični zakon i učiniti to delo kažnjivim", kaže Lazić i dodaje da bi Srbija time pokazala da se od takvih najamnika distancirala.

Još pre početka sukoba na istoku Ukrajine, uoči referenduma o otcepljenju Krima u martu, mediji su izveštavali o odlasku osoba koje su se predstavljale kao četnici, podseća Blic. Njihove performanse na sada ruskom poluostrvu ne treba ipak nužno povezivati sa izjavom Timčuka. Prethodnih meseci bilo je i izveštaja da se na strani ukrajinskih nacionalista bore hrvatski plaćenici.

Pitanje učešća stranih državljana u borbama oko Donjecka bio je jedan od razloga žestoke prepirke u Savetu bezbednosti UN Vitalija Čurkina i Jurija Sergejeva, ambasadora Rusije i Ukrajine. Sergejev je zatražio od Saveta bezbednosti da od Rusije zatraži da povuče svoje vojnike i paravojsku iz Ukrajine, pominjući „na stotine Čečena, Kozaka i plaćenika“.

Arsenij Jacenjuk, ukrajinski premijer, kaže da kamioni puni bojeve municije i treniranih ruskih gerilaca prelaze granicu sa Ukrajinom. Ruska vojska pak tvrdi da je u Ukrajinu tokom proleća stiglo 300 ukrajinskih plaćenika koji su se borili u Siriji protiv snaga predsednika Bašara el Asada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: