Oboreni helikopteri UKR, 14 mrtvo

Donjeck -- U blizini Slavjanska proruske snage oborile dva helikoptera ukrajinske vojske. Među 14 stradalih je i jedan ukrajinski general.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prema ranijim izveštajima, oboren je jedan helikopter. Za sada nema potvrde da li je u pitanju jedna ili dve oborene letelice.

Istovremeno, ukrajinska novinska agencija UNIAN je javila da je aktivna faza vojne operacije u Slavjansku i Kramatorsku do daljnjeg obustavljena.

Ukrajinska vojska ponovo je jutros počela da granatira Slavjansk i obližnji Kramatorsk, čime je nastavila veliku vojnu operaciju na istoku zemlje, javljaju lokalni mediji.

"U Kramatorsku i Slavjansku je pokrenuta vojna operacija punog obima. Na tom području se čuje intenzivna pucnjava, a iznad gradova se vidi gusti crni dim", javila je lokalna novinska agencija Ostrov.

Slavjansk je postao epicentar sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske poslednjih sedmica. U gradu, koji je udaljen oko 160 kilometara od ruske granice, na udaru minobacačke vatre ukrajinskih snaga su stambene četvrti, zbog čega su neki građani primorani da se evakuišu, navela je američka agencija.

U međuvremenu je ta agencija prenela izjavu samoproklamovanog "narodnog gradonačelnika" grada Slavjanska Vjačeslava Ponomareva da njegovi borci drže četvoricu posmatrača OEBS-a.

Ponomarev je rekao da su posmatrači bezbedni i obećao je njihovo brzo oslobađanje.

Ponomarev nije izneo nikakve uslove za njihovo puštanje na slobodu.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin potvrdio je da je jedan ruski građanin među jednom grupom posmatrača OEBS-a koji su zadržani u Ukrajini, čije je zadržavanje šef OEBS-a Didijea Burkhalter ocenio kao "čin sabotaže".

"Veoma smo zabrinuti zbog incidenata sa dve grupe posmatrača OEBS-a. Ruski građnin je jedan od njih", rekao je Čurkin na sednici Saveta bezbednosti UN u sredu.

Predsednik Švajcarske i šef OEBS-a Didije Burkhalter oštro je kritikovao zadržavanje posmatrača na istoku Ukrajine kao "čin sabotaže" i pozvao na njihovo "momentalno i bezuslovno" oslobađanje.

OEBS je u utorak saopštio da je izgubio kontakt sa timom od četiri posmatrača u Donjecku, na istoku Ukrajine.

Tim u kome su bili Danac, Estonac, Turčin i Švajcarac zadržan je na kontrolnom punktu pre nego što se sa njima izgubio kontakt. Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je u međuvremenu optužilo ruske snage da drže posmatrače.

Portparol OEBS-a potvrdio je u sredu da sa ovim timom još nije uspostavljen kontakt.

Drugi tim od 11 posmatrača zadržan je u istoj oblasti, ali je OEBS naknadno saopštio da je uspeo da sa njima obnovi kontakt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu