"Borci iz Sirije opasni po EU"

Dobrovoljci iz Evrope koji su se borili u Siriji i drugim zonama sukoba predstavljaju bezbednosnu opasnost za zemlje članice EU po povratku, saopštio Evropol.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.05.2014.

14:42

Default images

Prisustvo mogućih ili iskusnih terorista u EU, što je dokazano brojem slučajeva njihovog hapšenja u 2013. godini u vezi s krivičnim delima terorizma, predmet je ozbiljne zabrinutost, navodi se u izveštaju Evropola o aktuelnoj situaciji i trendovima u vezi s terorizmom za 2014. godinu, koji se naročito bavi fenomenom terorizma podstaknutog verskim ubedjenjima.

Posle izbijanja konflikta u Siriji, povećava se opasnost po bezbednost EU i Evropljani koji su išli da se bore u toj zemlji mogli bi pokušati da uspostave logističke, finansijske ili ćelije za obuku i nastojati da postanu "uzori pojedincima u zajednicama ekstremista" dodatno podstičući druge da i sami otputuju i bore se na raznim ratištima.

Za sada ne postoje zvanični podaci o broju gradjana EU koji učestvuju u konfliktu u Siriji, ali procene sugerišu da ih je do kraja prošle godine bilo od 1.200 do 2.000 i da bi taj broj mogao da poraste u 2014, navodi Evropol u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Veruje se da je pristupačnost tursko-sirijske granice jedan od razloga što se evropski dobrovoljci radije opredeljuju da ratuju u Siriji nego u Avganistanu, Maliju, Somaliji ili Jemenu i da će tako biti sve dok tamo budu trajali sukobi izmedju sirijskog režima i pobunjenika.

U 2013 godini osujećeno je nekoliko terorističkih pretnji u više zemalja Unije, uključujući Belgiju, Francusku, Nemačku, Italiju, Španiju i Veliku Britaniju, ali su ta hapšenja pokazala da je manji broj privedenioh bio povezan sa terorističkim grupama izvan EU i samo nekoliko njih od ranije je imalo kriminalni dosije.

Evropol u izveštaju navodi i primere hapšenja u evropskim zemljama. Tako je u periodu od juna do septembra 2013. godine, devet ljudi uhapšeno u španskoj enklavi Seuti zbog sumnje da pripadaju mreži koja je slala dobrovoljce u Siriju.

Ta grupa se čini da je imala medjunarodne veze sa sličnim grupama u Maroku, Belgiji, Turskoj i Siriji i da je poslala najmanje 12 mladih Španaca i Marokanaca u Siriju, od kojih je veći broj poginuo u samoubilačkim bombaškim napadima ili sukobima, navodi Evropol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: