Porošenko: Razgovaraću s Putinom

Novoizabrani predsednik Ukrajine Petro Porošenko planira da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u nastojanju smirivanja krize u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.05.2014.

20:06

Default images

"Razgovaraćemo sa Putinom u cilju smirivanja situacije i pokušaja (uspostavljanja) mira. Kada i gde će se ti razgovori desiti, još nije odlučeno", rekao je Porošenko za nemački list "Bild".

Porošenko je pozvan, kao i Putin, da 6. juna u Francuskoj prisutvuje obeležavanju 70 godina od iskrcavanja u Normandiji (Dana D) u Drugom svetskom ratu.

Porošenko dolazi na poziv francuskog predsednika Fransoa Olanda.

Oland je danas popodne razgovarao sa Porošenkom i rekao mu da njegova pobeda na predsedničkim izborima održanim u nedelju "otvara put za miran i politički izlaz iz krize u Ukrajini", navodi se u saopštenju, koje prenose francuski mediji.

Oland je ranije rekao da će se 6. juna na severu Francuske u "četiri oka" sastati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom sa kojim će razgovarati o krizi u Ukrajini.

Početkom meseca je potvrđeno da će Putin prisustvovati ceremonijama povodom obeležavanja 70. godišnjice Dana D u Normandiji.

Oland je ranije rekao da je Putin dobrodošao da prisustvuje ceremonijama uprkos situaciji oko Ukrajine.

"Možda imamo neslaganja sa Vladimirom Putinom, ali ja nisam zaboravio i nikada neću zaboraviti da je ruski narod dao milione života tokom Drugog svetskog rata", rekao je tada Oland francuskoj televiziji Frans 2.

Ceremonije povodom 70. godišnjice obeležavanja Dana D biće održana u Normandiji 6. juna, a prisustvovaće im britanska kraljica Elizabeta II, nemacka kancelarka Angela Merkel i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama.

Planirano je da u okviru obeležavanja 5. i 6. juna lideri posete američko memorijalno groblje u Kolvil sir Meru i svečani ručak koji priređuje Oland.

Svečanost posvećena iskrcavanju biće održana u gradu Uistreamu na obali Normandije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: