Ukrajini potreban "Dejton"

Moskva -- Za Ukrajinu bi bilo potrebno nešto poput Dejtonskog sporazuma, ocenio je glavni urednik časopisa “Rusija u globalnoj politici” Fjodor Lukjanov.

Izvor: Tanjug
Podeli

On smatra da samo snažni spoljašnji okviri mogu da stvore uslove da se Ukrajina ne bi iznova pretvarala u “bure baruta” za odnose Rusije i Zapada.

On je u autorskom tekstu za "Gazetu.ru" naveo da “u ukrajinskom slučaju nije potreban formalni protektorat kao u Bosni i Hercegovini”, ali da su potrebni mehanizmi koji obezbeđuju poštovanje svih interesa, spoljašnjih i unutrašnjih.

Prema mišljenju Lukjanova, sporazum za Ukrajinu trebalo bi da bude potpisan pod pritiskom SAD i EU, uz učešće Rusije. On kaže i da je vreme da Moskva ponudi Zapadu da obave ovaj ozbiljan posao.

Autor je naveo ključne faktore ukrajinske krize u svetlu održanih vanrednih predsedničkih izbora na kojima je u nedelju pobedio Petar Porošenko, ocenivši da legitimnost izbora može da bude osporena, ali da oni predstavljaju političku volju većeg dela zemlje.

Revolucionarnog entuzijazma nema, ljudi su umorni od haosa i nepredvidivosti i žele poštovanog i razumnog “šefa” za kojeg pretpostavljaju da može da reši probleme, smatra Lukjanov.

“Samo tako može da se objasni pobeda u prvom krugu izbora milijardera Porošenka, koji je stub sistema protiv kojeg se pobunio Majdan”, zaključio je autor.

Kijev, prema njegovim rečima, ima posla sa sistemskom opozicijom na istoku zemlje, koju naziva teroristima, ali će morati sa njom da pronađe zajednički jezik, dok je na Moskvi da pronađe svoj interes u odnosu sa ukrajinskim vlastima.

Najozbiljniji izazov za Porošenka predstavljaće pokušaj da se razdvoji od privremene vlasti i da sačuva integritet države na istoku ili da taj deo teritorije pretvori u žarište građanskog rata.

Moskva će morati da odluči da li joj je u interesu stabilizacija situacije u susednoj zemlji, a tu je najvažnija njena uloga u regionima Donjecka i Luganska u kojima ima veliki uticaj i gde bi trebalo da preuzme finansijsku i moralnu odgovornost, naveo je Lukjanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu