Ukrajini potreban "Dejton"

Za Ukrajinu bi bilo potrebno nešto poput Dejtonskog sporazuma, ocenio je glavni urednik časopisa “Rusija u globalnoj politici” Fjodor Lukjanov.

Izvor: B92

Utorak, 27.05.2014.

18:02

Default images

On smatra da samo snažni spoljašnji okviri mogu da stvore uslove da se Ukrajina ne bi iznova pretvarala u “bure baruta” za odnose Rusije i Zapada.

On je u autorskom tekstu za "Gazetu.ru" naveo da “u ukrajinskom slučaju nije potreban formalni protektorat kao u Bosni i Hercegovini”, ali da su potrebni mehanizmi koji obezbeđuju poštovanje svih interesa, spoljašnjih i unutrašnjih.

Prema mišljenju Lukjanova, sporazum za Ukrajinu trebalo bi da bude potpisan pod pritiskom SAD i EU, uz učešće Rusije. On kaže i da je vreme da Moskva ponudi Zapadu da obave ovaj ozbiljan posao.

Autor je naveo ključne faktore ukrajinske krize u svetlu održanih vanrednih predsedničkih izbora na kojima je u nedelju pobedio Petar Porošenko, ocenivši da legitimnost izbora može da bude osporena, ali da oni predstavljaju političku volju većeg dela zemlje.

Revolucionarnog entuzijazma nema, ljudi su umorni od haosa i nepredvidivosti i žele poštovanog i razumnog “šefa” za kojeg pretpostavljaju da može da reši probleme, smatra Lukjanov.

“Samo tako može da se objasni pobeda u prvom krugu izbora milijardera Porošenka, koji je stub sistema protiv kojeg se pobunio Majdan”, zaključio je autor.

Kijev, prema njegovim rečima, ima posla sa sistemskom opozicijom na istoku zemlje, koju naziva teroristima, ali će morati sa njom da pronađe zajednički jezik, dok je na Moskvi da pronađe svoj interes u odnosu sa ukrajinskim vlastima.

Najozbiljniji izazov za Porošenka predstavljaće pokušaj da se razdvoji od privremene vlasti i da sačuva integritet države na istoku ili da taj deo teritorije pretvori u žarište građanskog rata.

Moskva će morati da odluči da li joj je u interesu stabilizacija situacije u susednoj zemlji, a tu je najvažnija njena uloga u regionima Donjecka i Luganska u kojima ima veliki uticaj i gde bi trebalo da preuzme finansijsku i moralnu odgovornost, naveo je Lukjanov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: