Porošenko i ruski zvaničnici u junu

Pobednik predsedničkih izbora u Ukrajini, oligarh Petro Porošenko izjavio je danas da će se u prvoj polovini juna sastati s ruskim rukovodstvom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.05.2014.

16:28

Default images

Porošenko ističe da se bez učešća Moskve ne može rešiti situacija na jugoistoku Ukrajine i dostignut mir u tom regionu.

"Sastanak sa ruskim rukovodstvom će, definitivno biti, održan u prvoj polovini juna. Rusija je naš najveći sused", rekao je Porošenko i dodao da se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom lično poznaje.

Ukrajinska Centralna izborna komisija saopštila je da Porošenko vodi sa 54 odsto glasova, pošto je prebrojano više od 80 odsto glasačkih listića sa juče održanih vanrednih predsedničkih izbora, navodi ruska agencija.

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko je prva iza Porošsenka sa osvojenih 13,16 odsto glasova. Oleh Lijaško je treći sa 8,51 odsto glasova, dok je 5,4 odsto birača glasalo za Anatolija Gricenka i 5,21 odsto za Sergeja Tigipka.

U Ukrajini su politička previranja počela u februaru, kada je dotadašnji predsednik Viktor Janukovič svrgnut a vlast preuzele nove snage bliske Zapadu.

Novi politički lideri zakazali su prevremene predsedničke izbore za 25. maj, medjutim masovni protesti protiv nove političke situacije u Kijevu izbili su na ruskom govornom području jugoistočnog dela Ukrajine, što je dovelo do otcepljenja Krimskog poluostrva koje je proglasilo nezavisnost 11. marta na referendumu i sedam dana kasnije ta ukrajinska oblast se pridružila Rusiji.

Demonstranti u jugoistočnim regionima, tražeći federalizaciju zemlju, zauzeli su nekoliko vladinih zgrada, a zvanični Kijev sprovodi kaznenu ekspediciju u istočnim regionima Donjeck i Lugansk gde je takodje održan referendum 11. maja, u kojima se većina glasača odlučila za nezavisnost, navodi ruska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: