EU i NATO čestitali Porošenku

Brisel -- Najviši zvaničnici Evropske unije čestitali su Petru Porošenku pobedu na izborima za predsednika Ukrajine. Generalni sekretar NATO Rasmusen, takođe, čestitao.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Pozdravljamo održavanje izbora i radujemo se što ćemo sa novim predsednikom zajedno raditi da obezbedimo političku i ekonomsku stabilizaciju Ukrajine", stoji u zajedničkom saopštenju predsednika Evropskog saveta Hermana Van Rompeja i predsednika Komisije Žose Manuel Baroza.

Oni su pohvalili napore vlasti da organizuju izbore na celoj teritoriji, uprkos neprijateljskom okruženju na jugoistoku zemlje, gde su proruski separatisti sprečili glasanje.

Van Rompej i Barozo su istakli da uspešno održani izbori predstavlaju važan korak u deeskalaciji krize i pozvali sve Ukrajince da priznaju rezultat izbora i iskoriste priliku za novi početak.

Čestitkama se pridružio i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, koji je u saopštenju ukazao da će se novi predsednik suočiti sa teškim izazovima, počevši od ujedinjenja zemlje do ekonomske stabilizacije i iskorenjivanja korupcije.

Čestitke iz Brisela upućene su nekoliko sati nakon što su posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju saopštili da su predsednički izbori u Ukrajini "u velikoj meri bili u skladu sa evropskim normama", i pored toga što u nekim delovima zemlje nije bilo glasanja.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen čestitao je danas Petru Porošenku pobedu na vanrednim predsedničkim izborima u Ukrajini uz poruku da ta zemlja ostaje važan partner Alijanse.

Pohvaljujem ozbiljne napore ukrajinskih vlasti da organizuju izbore na celoj teritoriji”, piše u Rasmusenovom saopštenju za medije.

Generalni sekretar je istakao da Ukrajina ostaje “značajan partner” NATO i da će Alijansa nastaviti da podržava potragu za mirnim rešenjem ukrajinske krize.

On je naveo da saveznici NATO nikada neće priznati rusku aneksiju Krima i da podržavaju želju ukrajinskog naroda da bez mešanja sa strane odlučuje o svojoj budućnosti.

Rasmusen je svoju čestitku uputio par sati nakon što su posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju saopštili da su predsednički izbori u Ukrajini “u velikoj meri bili u skladu sa evropskim normama”, uprkos tome što u nekim delovima zemlje nije bilo glasanja.

Birališta juče nisu bila otvorena u Donjecku, Slavjansku i drugih gradovima u istočnim regionima Donjecka i Luganska, koji su proglasili nezavisnost od Kijeva na referendumima 11. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu