Rusija priznaje rezultate izbora?

Moskva -- Predstavnici ruskih vlasti stavili su do znanja da priznaju rezultate jučerašnjih izbora u Ukrajini, navodi danas portal Njuzru.

Izvor: Beta
Podeli

Šef Komiteta ruske Državne Dume za poslove Zajednice nezavisnih država Leonid Slucki ocenio je da je pobeda Petra Porošenka očekivana i izrazio spremnost za dijalog sa novi vlastima u Kijevu.

"Sa tačke gledišta konstruktivnog prilaza, bolje je prihvatiti sadašnju realnost - legitimizaciju vlasti kroz predsedničke izbore i početi konstruktivni dijalog", rekao je Slucki, prenosi Itar-Tas.

U isto vreme, slično je izjavio i ruski ministar spoljih poslova Sergej Lavrov, koji je rekao da je Rusija spremna za pragmatičan, ravnopravan dijalog sa novim vlastima u Ukrajini.

"Spremni smo da na osnovu izbora, gradimo pragmatičan, ravnopravan dijalog na osnovama koje postoje. Imam u vidu realizaciju svih postojećih sporazuma, u trgovinsko-ekonomskoj oblasti, oblasti gasa. Spremni smo za nalaženje uzajamno prihvatljivih rešenja za probleme koji postoje u odnosima izmedju Rusije i Ukrajine", kazao je Lavrov na konferenciji za novinare.

On je naveo da Moskva čeka zvanične rezultate i izjavu "pobednika na predsedničkim izborima", Petra Porošenka, i da će tada konkretnije formulisati svoju poziciju.

Lavrov je kazao da se Rusija "sa poštovanjem odnosi prema volji ukrajinskog naroda" i dodao da je važno da se i nova ukrajinska vlast "sa poštovanjem odnosi prema svom narodu i ide na kompromis, uzimajući u obzir sve političke snage, sve etničke i verske zajednice".

On je dodao da se Moskva zalaže za istinski dijalog Kijeva i svih regiona Ukrajine, verujući da je to ključ za rešenje duboke krize u zemlji.

Prema rečima Lavrova, Rusija očekuje da će nove vlasti u Kijevu potvrditi da su privržene "mapi puta", koju je predložio OEBS za rešavanje krize u Ukrajini.

Berlin očekuje da Rusija poštuje rezultate izbora

Nemačka očekuje da Rusija poštuje rezultate nedeljnih predsedničkih izbora u Ukrajini, izjavio je danas u Berlinu šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

"Nadamo se da će tokom današnjeg dana biti izjava iz Rusije i da će one ukazati da Rusija poštuje izbore", rekao je Štajnmajer nemačkoj televiziji NTV.

Štajnmajer je izrazio zadovoljstvo što su održani izbori.

"Radujem što su oni održani u velikoj meri bez prolivanja krvi i radujem se što nema potrebe za drugim krugom, da je poznat pobednik bar prema podacima kojima ja raspolažem", rekao je on i ocenio da će to "doprineti smirivanju" situacije u Ukrajini.

Prozapadni milijarder Petro Porošenko pobednik je jučerašnjih predsedničkih izbora u Ukrajini. On je za prioritete postavio okončanje rata u istočnom delu zemlje i evropske integracije.

Nemačka smatra te izbore velikim korakom za uspostavljanje legitimiteta ukrajinskih vlasti i za mir u toj zemlji.

"Nadam se da će Porošenko vrlo brzo početi da radi. Ima puno posla, posebno za pokretanje debate o novom Ustavu koji je Ukrajini hitno potreban, a Ukrajina će morati da ove godine ima i parlamentarne izbore", rekao je Štajnmajer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu