Sava opada kroz celu Hrvatsku

Vodostaj Save celim tokom kroz Hrvatsku u značajnom je padu i verovatno neće biti trećeg talasa.

Izvor: B92

Sreda, 21.05.2014.

05:29

Default images

Na svih 6 mernih stanica od ušća Une do granice sa Srbijom Sava je opala za 15 do 45 centimetara.

Ni na jednom mestu u Hrvatskoj ne važi više vanredno stanje. Na većini stanica su i dalje na snazi vanredne mere (niži stepen opreza), a na dve stanice samo redovne mere.

Ispostavilo se da vode koje su Savi predale Una i Sana nisu ni izbliza onakve kao kada su poplave pravili Vrbas i posebno Bosna.

Deo opadanja prouzrokovan je i pucanjem bedema i na hrvatskoj (u subotu) i na bosanskoj strani (u utorak), čime se deo vode razlio po poljima, ali i ugrozio brojna sela na obe strane.

Upravo zbog izlivanja sa slavonske strane sada je pritisak na liniju Morović – Bosut, na zapadnom obodu Srema. Zbog istog talasa pod vodom je Jamena, najzapadnija tačka Srbije u Sremu, koja je manje od 5km od mesta gde je odbrana popustila.

Izostanak trećeg talasa značio bi da ako drugi talas Save, koji u sredu dolazi do Beograda, stigne do ušća pre nego vrh talasa Dunava, najveća opasnost prolazi.

Problem bi mogao da načini Dunav, ukoliko vrh njegovog talasa, koji bi bio viši od Save, stigao do Beograda pre, jer bi to napravilo neku vrstu zida od koje bi se savska voda odbila i onda bi mogla da nastavi da ugrožava obale.

Uprkos tome, nivo Save je i dalje visok i u većem delu toka kroz Hrvatsku, kao i na celom tlu Srbije, pa je oprez i dalje neophodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: