Brza intervencija spasla Kostolac

Ambasador Francuske u Beogradu Fransoa Gzavije Denio ocenio da je zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih spasena termoelktrana Kostolac B.

Izvor: B92

Utorak, 20.05.2014.

19:32

Default images

"Video sam da preti voda i da se Mlava izlila, ali zahvlajujući brzoj reakciji i 12-očasovnoj izgradnji nasipa, zaštićena je ne samo elektrana, već i stari grad Kostolac i okolna sela", rekao je ambasador, koji je termolektranu i površinske kopove obisao u pratnji pomoćnika direktora policije Bratislava Dikića i direktora Termoelektrane i Kopova Dragana Jovanovića.

Ambasador je naveo i da je deo površinskih kopova 70 metara ispod Dunava, a da je to postrojenje važno jer proizvodi 20 odsto struje za Srbiju, zbog čega su došli da pomognu francuski vatrogasci.

On je dodao da je u Srbijii 40 francuskih vatrogasaca sa specijalnim pumpama za izvlačenje vode, od kojih su 14 u Kostolcu, a ostale u Šapcu.

Dikić je kazao da je voda koja se izlila iz Mlave, stavljena je pod kontrolu, izgrađeno je više nivoa nasipa, u dužini od devet kilometara. Sada radimo i na podizanju nasipa, kako bi iz pravca Dunava zaštitili površinske kopove.

Na podizanju nasipa radili su pripadnici policije, građana i zaposleni u termoelektrani i time su zaštićeni i trafo polje i okolna sela. Naglasavajući da u Kostolcu od četiri bloka, rade tri, a jedna je na remontu, Jovanović je rekao da problema u proizvodnji ima.

"Došlo je do prekida u snabdevanju ugljem naše termoelektrarne, jer je teleporter za dotok uglja potopljen i sva aktivnost je usmerenea na osposbljavanje puta i puštanje u pogon tog transportera", rekao je on.

Jovanović je istakao da ugalj na zalihama ima za tri do četiri dana, ali i naglasio da će od subote biti redovno snabdevanje.

Kapetan francuskih vatrogasaca Kristof Karije objansio je u izjavi Tanjugu, da se radi na ispumpavanju poplavne vode koja se vraća u Mlavu.

"Na ovaj način sprečavamo i štitimo termoelektranu od eventualnog izlivanja“, rekao je on.

U ispumpavanju vode, Francuzima pomažu i nemački i češki vatrogasci kao i srpski iz Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Vatrogasac Miloš Vlajić rekao je Tanjugu da su Francuzi od juče u Kostolcu i da u obavljanju svog posla "daju 150 odsto sebe".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: