Čačak stabilno, ispumpavanje vode

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić kaže da je situacija u tom gradu stabilna i da se sprovode aktivnosti na ispumpavanju vode iz naselja gde se ona nije povukla.

Izvor: B92

Utorak, 20.05.2014.

13:52

Default images

"Trenutno radimo dezinfekciju terena, ugrožene stanovnike snabdevamo vodom i hranom, pomoć u namirnicama stiže sa svih strana i ona će biti podeljena ugroženima", naveo je on u izjavi Tanjugu.

Načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije Bojana Ikodinović rekla je da je Vlada naložila da se sagleda stanje i utvrdi koliko je merkantilnog kukuruza neophodno ovdašnjem ugroženom stanovništvu.

"Uputićemo zahtev za 30 tona kukuruza, 300 sušača i 20 pumpi", kazala je ona.

Lokalne samouprave, ističe Ikodinovićeva, treba da dostave i spisak svih vozila koja se koriste za iznošenje smeća, kao i čistača, bagera i drugih vozila, kako bi se poslao zahtev za isporuku goriva.

Direktorka čačanskog Zavoda za javno zdravlje dr Ana Mišević naglasila je da je voda sa gradskog vodovoda ispravna i da može da se koristi za piće i kuvanje.

"Naši epidemiolozi su na terenu u Atenici i Trnavi, gde će izvršiti uzorkovanje sa tamošnja dva vrela i utvrditi njenu ispravnost, budući da se ne koristi već neko vreme", navela je ona i dodala da vodosistem Ovčar Banje nije za upotrebu, dok je u Bačevcu došlo do poremećaja nivoa hlora, pa se voda mora preventivno prokuvavati.

"Epidemiološka situacija je uredna, na području Moravičkog okruga nema prijavljenih crevnih bolesti, ali upozoravamo građane koji su bili zahvaćeni poplavama da povrće sa parcela koje su bile pod vodom ne koriste za ishranu i ne iznose ga na pijace", istakla je Miševićeva.

Dezinfekcija terena je započeta, ali teče sporo zbog podzemnih voda i da bi taj postupak bio sprovoden objekti moraju da budu suvi i mehanički očišćeni, objasnila je ona.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća Komunalac Čačak Ljubomir Sikora rekao je da to preduzeće sprovodi aktivnosti predviđene u vanrednom stanju.

"Vozila su na terenu, danas čistimo Parmenac, Sajmište i Preljinu, uklanjamo uništene stvari, smeće se odvozi, kako bi se teren osušio i omogućila dezinfekcija", rekao je on.

Direktor čačanske Elektrodistribucije Milovan Glišić kaže da je na području Moravičkog okruga bez električne energije 32 potrošača, da je stanje stabilno, a da očekuje da i oni tokom dana dobiju napajanje.

Pomoćnik gradonačelnika za oblast mesne samouprave i infrastrukturu Milan Bojović rekao je da je prikupljanje pomoći u toku, da se javljaju ljudi iz zemlje i inostranstva i da se u kolektivnom smeštaju nalazi 36 osoba.

Pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti Aleksandar Dačić izjavio je Tanjugu da sve škole i vrtići uredno rade, da su kulturne ustanove aktivnosti odložile do daljeg, kao i da kulturna dobra nisu ugrožena.

Prema rečima sekretara čačanskog Crvenog krsta Biljane Davidović, trenutno ima dovoljno rezervi krvi.

"Sutra će u Lučanima biti održana akcija dobrovoljnog prikupljanja dragocene tečnosti, a u petak u Čačku", najavila je ona i istakla da postoji potreba za konzerviranim gotovim jelima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: