Smederevo: Dunav raste, evakuacija

Smederevski štab za vanredne situacije naložio stanovnicima nebranjenih naselja Metalor i Orešac da se hitno evakuišu jer Dunav raste.

Izvor: B92

Utorak, 20.05.2014.

07:47

Default images

Prema izveštaju stručnih službi, Dunav je dostigao nivo od 678 centimetara i očekuje se da će sutra vodostaj dostići kotu vanredne odbrane od poplava.

Kako je objavljeno na sajtu opštine Smederevo, po nalogu Štaba, stručna ekipa je obišla postrojenja NIS-a i ''Milana Blagojevića'' i konstatovala da su fabrike apsolutno zaštićene zbog postojećeg visokog nasipa, dok ekipa JP Direkcija za izgradnju svakodnevno, na svaka dva sata, obilazi klizišta u Dunavskoj i Goričkoj ulici i potencijalno klizište prema Udovicama. Popisane su sve kuće i procenjeno je da klizišta miruju.

Štab je upozorio sve neodgovorne osobe, koje pomeraju džakove sa peskom i urušavaju odbrambeni nasip, da to ne rade i da će zbog toga biti najstrože kažnjeni.

Ekipe EKOSAN-a i HES-a su na terenu u Kolarima i obavljaju dezinfekciju domaćinstava u kojima su za to stvoreni uslovi, a odlućeno je i da se u Kolare upute sve raspoložive pumpe za ispumpavanje zaostale vode i mulja i određene su odgovorne osobe za izvršavanje tih zadataka.

Štab je i proširio broj odgovornih na poslovima dezinfekcije poplavljenih bunara u najugroženijim selima, a osim ekipe HES-a, zadužene su i nadležne inspekcije, koje će taj posao raditi u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje u Požarevcu.

Kako je navedeno, štab je doneo odluku da se uputi dopis svim državnim institucijama, javnim preduzećima i drugim pravnim licima, da pomognu donacijama u vodi za piće, konzerviranoj hrani i sredstvima za higijenu.

U saopštenju je navedeno i da će tokom dana volonteri Crvenog krsta podeliti 463 paketa hrane i osnovna sredstava higijene za dva najkritičnija sela, a da je opšta bolnica Smederevo zadužena za pripremanje obroka za lica smeštena u Sportskoj hali.

Dom za stare Smederevo prihvatio je 37 osoba iz Obrenovca, a sve informacije o smeštenim licima, rodbina može da dobije na telefone 026/46-21-248 i 026/46-21-645.

Gradski štab za vanredne situacije grada Smedereva i dalje je u stalnom zasedanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: