Pomoć iz EU najranije za 6 meseci

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija najranije za šest meseci može da dobije novac iz Fonda solidarnosti EU.

Izvor: B92

Utorak, 20.05.2014.

20:26

Default images

Vučić izjavio je da Srbija može da računamo praktično na tri vrste pomoći. On se nakon razgovora s evropskom komesarkom za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristalinom Georgievom zahvalio zahvalnost Evropskoj uniji za podršku i pomoć koju su pružili Srbiji.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon rekao da je to najpre upravo pomoć koju gospodja Georgieva generiše, zatim sredstva iz fonda solidarnosti EU i konacno novac iz IPA fondovi koji prethodnih godina nismo iskoristili.

Za novac iz Fonda Evropske unije uslov je da je šteta koju smo pretpreli iznad 06,4 odsto BDP, što smo, kako je naveo, Vučić, na žalost sigurno postigli i kvalifikovali se za tu vrstu pomoći.

Kako ta pomoć sigurno neće ni približno pokriti sve naše troškove, Vučić je dodao da nam ostaje i treća mogućnost, za koju je, kako je rekao, posebno zahvalan gospođi Georgievoj, ali i šefu misije EU u Srbiji Majklu Devenportu kao i Goranu Svilanoviću, jer su ga uputili da novac iz IPA fondova koji Srbija nije iskoristila 2011, 12 i prosle godine, a iz kog izvora očekujemo znacajan sredstva.

"Ako sada neko misli da ćemo sve probleme rešiti tako sto ćemo uzeti novac iz neke druge kase, to se neće dogoditi, ali sve zajedno to će biti sredstva koja će nam pomoći da ogromne probleme nastale u katastrofalnim poplavama lakše i brže prebrodimo, rekao je Vučić uz napomenu to ne znaci da ćemo lako i jednostavno da vratimo stvari u prethodno stanje.

Komesarka EU Kristalina Georgijeva je izrazila saučešće ljudima koji su ugroženi poplavama a posebno onima koji su izgubili članove porodice i prijatelje.

Izrazila je i divljenje zbog brze akcije Vlade i građana koji su se dobrovoljno borili sa poplavama. Naglasila je i da je ponosna što se timovi iz EU bore sa poplavama rame uz rame sa srpskim kolegama.

"Odmah smo mobilisali spasilačke timove sa opremom da donesu pomoć Srbiji", rekla je Georgijeva.

Istakla je da su ti timovi na najudarnijim tačkama i da štite elektroenergetski sistem i da spašavaju ugrožena mesta i umanjuju štetu.

"Danas imamo 12 država EU koje su poslale značajnu opremu i specijalne timove u Srbiju. Već juče smo dobili nove zahteve na nove pumpe sa povećanim kapacitetom i za spasilačke čamce", rekla je Georgijeva i istakla da je EU odmah odgovorila na te zahteve.

Navela je da će tokom faze vanredne situacije EU isporučiti i opremu za prečišćavanje vode, lekove i osnovnu humanitarnu pomoć u ugrožena područja.

"Molimo se da ne bude više posledica i nedaća i EU zaista stoji uz vas. Kao neko sa Balkana, zadovoljna sam što smo, ne samo odogvorili na zahteve Srbije, nego smo, kada je reč o svakoj stavki, ponudili još više", rekla je Georgijeva.

Objasnila je da su Srbiji dostupni IPA fondovi i Solidarni fond. Rekla je da prijava za sredstva iz Solidarnog fonda obično traje oko 10 nedelja, jer zahteva tačnu procenu potreba.

"To neće pokriti celu štetu, ali će pokriti deo štete i pomoći će Srbiji da se oporavi. Solidarni fond nije mehanizam u vanrednim situacijama. Na osnovu prošlih iskustava, kada se prijava primi, treba 2-3 meseca za Evropski parlament i Evropski savet da se odobri prijava", rekla je Georgijeva.

Istakla je da će Vlada dalje odlučivati kako će na najbolji način upotrebiti novac.

"Ono što Srbije može, je da odmah iskoristi fondove koji su bili dostupni u prošlosti ali nisu u potunosti korišćeni", naglasila je Georgijeva.

Kako je rekla, Srbija u ovoj situaciji može da koristi sve fondove kao i zemlje članice EU.

Vučić: Ponosan sam na vojsku i policiju

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ponosan na vojsku i policiju i na ministre kako su se pokazali u borbi sa poplavama, ali i upozorio da ima onih državnih službenika koji su smatrali da nije njihov posao da učestvuju u akcijama pomoći i radu na terenu.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskom komesarkom za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristalinom Georgievom, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je ponosan na vojsku i policiju i poručio da je lako ocenjivati i komentarisati iz tople sobe dok su se ljudi borili sa stihijom i smrzavali u hladnoj vodi i spasavali ljude.

Reagujući na neke komentare o amfibijama koje je koristila VS u borbi protiv vodene stihije Vučić je naveo da ih imamo 12 i da je sve što je bilo potrebno vojska angažovala na svim lokacijama.

"Tako je bilo, tako ćemo i raditi i oni su zaslužili priznanja a ne neutemeljenu kritiku", rekao je Vučić koji je dodao je njemu savest čista i da radi 24 sata dnevno, a da se ti koji koji kritikuju zapitaju šta su radili.

Komentarisući rad pojedinih državnih službenika kojima je, kako je rekao, teško da odu do Obrenovca i koji su govorili da im to nije u opisu posla ili da nisu za to plaćeni, Vučić je kazao da su to oni koji na posao dolaze samo da bi "prošetali najmodernije cipele sa visokom štiklom i najskuplje tašne i koje su u pojedinim ministarstvima zapošljavane tako da sede i ne rade ništa".

Premijer je dodao da je takvih bilo, ali da zato ne žali "što ćemo u naredne tri godine bez bez 10 odsto takvih moći da ostanemo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: