Mali odbio odgovornost za Obrenovac

Gradonačelnik Beograda odbio da komentariše što deo javnosti traži njegovu odgovornost zbog izjave da Obrenovčani ostanu u kućama. Spasli smo živote, kaže on.

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.05.2014.

12:51

Default images

Upitan da prokomentariše to što deo javnosti traži njegovu odgovornost, jer je navodno u petak pozvao Obrenovčane da ostanu u kućama, a potom je usledio vodeni talas, Siniša Mali je odgovorio: "Ja to neću komentarisati ni na koji način, osim da je to stvarno jedan bezobrazluk i to što ste rekli uopšte nije tačno".

"Uopšte nije tačno. Ta naredba nije došla, pa je nakon toga došao talas, nego je talas došao mnogo pre toga. I time smo spasli desetine hiljada života", poručio je Mali.

Gradonačelnik Beograda je rekao i da se trenutno radi procena štete izazvane poplavama u Grockoj i Lazarevcu, da se još ne radi za Obrenovac, ali da se ukupno meri u desetinama miliona evra. "Prva procena štete za Grad Beograd se trenutno radi. Imali smo tri opštine najugroženije u poplavama - Grocku, Obrenovac i Lazarevac i trenutno se radi na proceni štete u Grockoj i Lazarevcu, jer su to opštine kojima možemo da priđemo", rekao je Mali novinarima u Privrednoj komori Beograda.

On je dodao da, s obzirom na to da je Obrenovac zatvoren, još se nije počelo sa procenom štete koja se meri u desetinama miliona evra, jer je između ostalog, cela privreda u toj opštini zaustavljena. Gradonačelnik je dodao da će Grad Beograd izdvojiti novac za pomoć građanima koji su pretrpeli štetu u poplavama, ali nije mogao da precizira koliko tačno, jer se procene još rade.

"Za to se u budžetu novac mora naći", naglasio je Mali i dodao da na računu Grada ima oko 80 miliona dinara koji su uplaćeni kao donacije. Taj novac će se, kako je rekao, izdvajati za kupovinu potrepština i dobara za evakuisane građane, ali i za revitalizaciju i obnovu kada se vrate svojim kućama.

Upitan kako da se knjigovodstveno reši pitanje donacija, on je odgovorio da je knjigovodstvo najjednostavnija stvar i da nije prvi put da neko nešto donira.

Mali je naveo i da trenutno u prihvatnim centrima u Beogradu ima oko 5.000 evakuisanih građana, a da je ukupno oko 12.000 ljudi prošlo kroz te centre, od čega je 7.000 otišlo kod porodica i prijatelja.

On je naglasio da će svi ugroženi građani biti zbrinuti i da će se Grad brinuti o njima, sve dok se sanacija terena ne završi i ne stvori mogućnost za njihov bezbedan povratak kućama.

Mali je ponovio da su tokom prošle noći završeni bedemi na Dunavu i Savi, kao i da su ti bedemi sigurni. Prema njegovim rečima, bedemi na Dunavu mogu da izdrže i veći porast nivoa te reke od onog koji predviđaju i "najcrnje" prognoze.

Gradonačelnik se zahvalio svim volonterima i ostalima koji su učestvovali u podizanju bedema, kao i kompanijama koje su donirale novac kako bi se sanirala šteta nastala od poplava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

222 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: