Ne stavljajte sami vreće sa peskom

Beograd -- Gradski menadžer Beograda Goran Vesić pozvao je građane da ne postavljaju sami vreće sa peskom na savskim nasipima.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je apelovao i da ne šetaju po već postavljenim nasipima i ugrožavaju sopstvenu bezbednost i uništavaju nasipe.

"Postavili smo oko 300.000 džakova i čitav savski nasip u Beogradu koji je dugačak oko 12 kilometara brani se na koti 76 metara nadmorske visine", rekao je Vesić, a navodi se u saopštenju.

On je naveo da je visina dodatnih nasipa od peska izmedju 1.2 i 1.8 metara.

"Poredjenja radi kada je bila velika poplava 2006. godine visina dodatnih nasipa je bila 0.6 metara. Imamo još 50 hiljada džakova u rezervi. Dakle, svi nasipi na Savu su utvrdjeni", rekao Vesić.

On je rekao da je danas obišao dunavske nasipe i da su oni, u ovom trenutku, više nego dovoljni za odbranu od Dunava.

Preventive radi, danas popodne počeli su da se postavljaju i na dunavskom keju dodatni džakovi sa peskom, ali će visina tog nasipa biti niža.

"Molim gradjane da sami ne prave nasipe od džakova sa peskom jer je danas bilo nekoliko takvih slučajeva. Razumem da to rade iz najbolje namere, ali moraju da shvate da mesta na kojima treba da se postave dodatni nasipi odredjuje onaj ko je stručan a to su Beograd vode. Dakle, tamo gde nema nasipa jednostavno nema potrebe da ih ima", rekao je Vesić.

Kroz prihvatne centre prošlo skoro 12.000 ljudi

Vesić je izjavio da je kroz prihvatne centre prošlo skoro 12.000 ljudi, a da se trenutno 4.300 njih nalazi u gradskim ili opštinskim kolektivnim smeštajima i da ima mesta za još skoro 3.000 ljudi.

Čekamo ljude iz Obrenovca, a prva lokacija na kojoj će biti prijem je Beogradska arena, otvorena pre pola sata, koja je pripremljena kao rezerva a spremaju se i druge lokacije, rekao je Vesić za RTV Pink.

On je apelovao na gradjane da dostavljaju suvu i konzerviranu hranu, hranu za bebe i vodu.

''To je ono što nam treba, sve ostalo imamo. Ostale stvari nam nisu potrebne tako da ih molim da ih ne donose'', rekao je Vesić apelujući na gradjane da posebno ne donose hranu koja nije trajna jer stiže toplo vreme i ne može da se čuva.

Ukazujući da gradjani mogu da doniraju i dušeke, on je naveo da će svi evakuisani gradjani biti obezbedjeni.

Hronika

Milionska šteta u Kosjeriću

Kosjerić -- Poplave u opštini Kosjerić prouzrokovale su štetu na poljoprivrednom zemljištu od 110 miliona dinara, izjavio je Tanjugu predsednik te opštine Milijan Stojanić.

Hronika petak 30.05. 19:26 Komentara: 1
strana 1 od 159 idi na stranu