Strani specijalci brane Kostolac

Situacija kod TE Kostolac stabilna. Ekipe spasilaca iz Francuske, Češke i Nemačke stigle u odbranu termoelektrane. Voda se izliva u jednom delu Kostolca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.05.2014.

19:07

Default images

Kako su za B92 rekli iz Opštine Kostolac, izliva se voda u tom gradu, kod motela "Dragulj", u blizini aerodroma. Hitno su im potrebni džakovi, jer je ugroženo naselje od 400 domaćinstva.

Kako javlja naša reporterka koja se nalazi kod HE Kostolac, ekipe spasilaca iz Franckuske i Češke stigle su i istovaruju sav potreban materijal, pre svega jake pumpe, kojima će pokušati da iz kanala, koji kao prsten uokviruje TE, ispumpaju vodu i vrate je u korito reke Mlave.

Radi se celog dana i popodneva, a radiće i večeras.

Mlava nikada nije direktno ugrožavala TE Kostolac, ali je na desetak kilometara poplavila polja, pa je sva voda, pojačana podzemnim, došla u zaštitni kanal, a sada preliva njegove kapacitete.

Razloga za paniku, uveravaju nas iz termoelektrane, nema. Kostolac B radi punim kapacitetem i ovde se proizvodi 20% električne energije.

Naša reporterka javlja da se u TE i izvan nje radi ceo dan i da se sve čini kako bi situacija ostala stabilna. Kasnije, u toku večeri, najavljen je i dolazak ministra energetike Aleksandra Antića.

Dragan Jovanović, direktor TE, kaže da ne bi bilo dobro da se nivo vode podiže:

"Ovo je kritičan trenutak, moramo da uspostavimo balans između dotoka i crpljenja vode... Samo da se ne pokrene neka veća bujica, onda ne bismo mogli da savladamo priliv..."

Imamo mi ovde odbrambene nasipe, koji ne dozvoljavaju prodor vode u TE Kostolac, ali oni imaju svoje limite, kaže Jovanović. "Nema panike, ali ne bi bilo dobro da nivoi kanala, reke i vode u okolini narastu", rekao je Jovanović za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: