Đerdap ne može da utiče na vodostaj

Dotok Dunava na "Đerdapu 1"“ je oko 12.400 kubnih metara u sekundi i elektrana je na prirodnom režimu rada, saopštio je EPS.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.05.2014.

17:55

Default images

Iz EPS-a navode da Hidroelektrana ne može više da utiče na nivo vode uzvodno od Golupca.

Već danima su blagovremeno otvoreni prelivi na HE "Đerdap 1“ kako bi se ispraznilo jezero i omogućio prijem vode, a kota Dunava na samoj brani je 63 metra nadmorske visine, što predstavlja prirodni režim rada.

Ako se ima u vidu da je sadašnji nivo na ušću reke Nere viši od brane na Đerdapu za gotovo 7,5 metara, onda je sasvim jasno da je HE "Đerdap“ sve vreme od nailaska prvog poplavnog talasa ispraznila jezero u očekivanju nailaska viših voda.

HE "Đerdap 1 i 2“ već duže vreme imaju smanjenu proizvodnju zbog prelivanja i ispuštanja vode iz akumulacionih jezera.

Između dve hidroelektrane neće doći do značajnijeg porasta jezera, a Dunav je uzvodno na prirodnom nivou.

Naselja između dve hidroelektrane neće biti ugrožena, a selo Radujevac, nizvodno od hidroelektrane, efikasnim merama lokalne samouprave je obezbeđeno i nema opasnosti od poplave.

U ovom trenutku HE "Đerdap 1“ radi sa smanjenom snagom od 650 megavata, koja odgovara aktuelnom padu i zbog toga je proizvodnja oko 15 miliona kilovat-sati, dok HE „Đerdap 2“ radi sa snagom od 50 megavata.

Situacija na Drini je povoljna. Trenutni dotok na HE "Bajina Bašta“ je oko 900 kubnih metara u sekundi, agregati rade punom snagom i dnevna proizvodnja iznosi 9,5 miliona kilovat-časova.

Trenutni dotok u HE "Zvornik“ kreće se između 1.100 do1.200 kubnih metara u sekundi, svi agregati su u pogonu i rade punom snagom.

Pokazatelji govore da je dotok Drine u stagnaciji i očekuje se opadanje u narednom periodu. Klizište ispod HE „Zvornik“ i dalje je aktivno, ali ne ugrožava rad elektrane i pod kontrolom je nadležnih državnih organa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: