Spasioci: Ostajemo do kraja

Među brojnima koji su došli u Srbiju su i spasioci iz Slovenije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.05.2014.

16:50

Default images

Jedinica Uprave za spasavanje na vodi iz Slovenije došla je ovih dana u Srbiju, kako bi, zajedno s predstavnicima spasilačkih službi više drugih zemalja, pomogla u pružanju pomoći na područjima ugroženim od poplava.

Komandir te jedinice Matej Kejžar rekao je da odaje priznanje srpskim kolegama koji, kako je naglasio, svoj posao rade na vrhunskom nivou.

"Ovo je ogromna katastrofa, a trud koji su srpske kolege uložile i sve što su uradile vredno je svakog poštovanja", rekao je Kejžar Tanjugu.

On je pojasnio da je slovenačka Jedinica za spasavanje na vodi u Srbiju došla u subotu i da je bila upućena u Obrenovac, a nakon toga u Kupinovo, gde su bili u rezervi za slučaj da pukne nasip, jer je postojala realna opasnost da se to dogodi.

"Kako je opasnost minula, raspoređeni smo u mesto Jamena, u opštini Šid, gde treba da pomognemo završetku preventivne evakuacije", rekao je Kejžar u Moroviću, odakle se jedinica uputila ka Jameni.

Slovenačka Jedinica za spasavanje na vodi ima 26 ljudi iz Ljubljane i Kopra, a radi se o profesionalnim i dobrovoljnim vatrogascima, koji su specijalno obučeni i maksimalno opremljeni čamcima, terenskim vozilima i ostalom opremom neophodnom za spasavanje.

Prepoznatljiva je po crvenoj boji vozila i čamaca sa zastavom Slovenije i privlače pažnju građana gde god se pojave.

Kejžar je kazao da su svi u jedinici oduševljeni prijemom u Srbiji i da nailaze na simpatije građana u svim mestima u koja dođu.

"Trudimo se da im uzvratimo time što ćemo maksimalno da se posvetimo svom osnovnom zadatku", rekao je komandir slovenačke jedinice, dodajući da će ta jedinica biti u Srbiji sve dok to bude potrebno.

Za strategiju odbrane od poplava u Srbiji, Kejžar kaže da se sprovodi na dobar način.

"Mislim da se kod vas dobro radi po sistemu zaštite šireg područja, a ne samo jedne kuće, što je delotvornije i daće bolje rezultate u narednim danima", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: