Ambasadori obišli Obrenovac

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poveo je predstavnike diplomatskog kora u obilazak poplavljenog Obrenovca. Ambasadori poručili da ih je potresla slika.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.05.2014.

15:54

Default images

Nekoliko desetina ambasadora, praćeni novinarskim ekipama u specijalizovanim terenskim vozilima, posetili su delove grada iz kojih se voda potpuno, ili delimično povukla.

Ambasadori su poručili da ih je potresla slika koju su zatekli u tom gradu, i konstatovali su da će Srbiji biti potrebna solidarnost i pomoć međunarodne zajednice da prevaziđe posledice ove prirodne katastrofe.

Šef delegacije EU Majkl Davenport izjavio je da predstoji nova faza borbe protiv posledica poplave i da je potrebno u narednom periodu definisati prioritete kako bi pomoć mogla da bude kanalisana.

"Razgovaraćemo kako Srbija kao zemlja kandidat može da dobije pristup solidarnim fondovima EU i sigurno je da će EU i zemlje članice, koje su brzo reagovale na zahteve Srbije, biti uz Srbiju u ovom teškom periodu", reakao je Devenport, koji je primetio da Srbiju očekuju veliki napori da normalizuje situaciju.

Ambasador SAD Majkl Kirbi istakao je da države koje imaju diplomatska predstavništva u Srbiji sada imaju priliku da iskažu humanost jer uskoro počinje naredna faza saniranja posledica poplava.

"Voda se povlači i ljudi treba da poprave kuće i automobile, izgubili su stoku i drugu imovinu a njihovi životi moraju da se nastave. Ovo je bila prilika da vidimo šta možemo da uradimo ljudima da ponovo stanu na noge ovde u Obrenovcu i drugim delovima Srbije. To će činiti SAD, ali verujem da se i svi ostali ambasadori osećaju isto", rekao je Kirbi.

Ambasador Italije Đuzepe Manco rekao je da je posetom stranih diplomata Obrenovac dobio još 70 građana koji će učiniti sve da taj grad dobije pomoć koja mu je potrebna da bi se život u njemu normalizovao.

"Mi smo danas ovde da pokažemo solidarnost sa ovim gradom i čitavom Srbijom.

Ovo je tragedija i zahvalni smo na prilici da budemo ovde kako bismo se lično uverili koliko je situacija teška i videli kako sve možemo da pomognemo, rekao je ambasador Italije.

Ambasadori država regiona rekli su da su njihove vlade veoma brzo reagovale na poziv Vlade Srbije za pružanje pomoći u skladu sa dobrosusedskim odnosima koje imaju sa Srbijom.

Dačić: Očekujemo značajnu pomoć iz inostranstva

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da Srbija očekuje značajnu pomoć iz inostranstva, pre svega za saniranje posledica poplava i zahvalio zemljama koje su to do sada učinile.

Dačić je novinarima u Obrenovcu, koji je obišao sa oko 70 ambasadora i predstavnika stranih delegacija rekao da Srbija očekuje dve vrste pomoći - u spasavanju građana i u obnovi uništenog, ali da će u narednim danima i nedeljama najvažnije biti da se Srbiji dostave sredstva za sanaciju.

Dačić je zahvalio zemljama koje su brzo reagovale i dostavile pomoć Srbiji.

Dačić je naveo da je slika koju su ambasadori danas videli u Obrenovcu daleko blaža od one od pre nekoliko dana, ali da se moglo videti koliko je bilo opasno u tom mestu, u kojem je bilo i ljudskih žrtava, velike materijalne štete i nasradale stoke.

"Nije samo Obrenovac pretrpeo štetu, velika je matrijalna šteta izgubljeni, su ljudski životi i imovina, i mi ćemo u narednim danima razgovarati na ovu temu", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da pomoć stiže iz raznih krajeva sveta, od Ruske Federacije preko EU, do SAD i mnogih drugih zemalja, navodeći da će Italija dostaviti pomoć u vrednosti od 200.000 evra, a Azerbejdžan 400.000.

On je naveo da će sutra uveče u Beograd stići komesarka Evropske unije za vanredne situacije Kristalina Georgieva, kao i da će se razgovarati o načinima na koji Srbija može da koristi Fond solidarnosti EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: