BIH: Raste broj žrtava poplava

U BiH poplave odnose sve više žratva. Direktor policije RS Gojko Vasić kaže da je u Doboju pronađeno 6 tela zasad nepoznatih osoba.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 17.05.2014.

10:33

Default images

Najverovatnije koji su se utopili usled poplava ili su ih na prostor tog grada donele bujične vode. stradalih.

Tela su pronađena na otvorenom, pošto se voda povlači iz gradskih ulica, a tek nakon obdukcije moći će da se govori o identitetu stradalih. Vasić je potvrdio da je u Šamcu takođe stradala jedna osoba, koja je pala u vodu prilikom penjanja uz stepenice.

S ovim informacijama, u RS je dosad evidentirano ukupno 10 žrtava poplava. U opštini Sanski Most nastradao je Suad Selman (1953), potvrdjeno je za Klix.ba u MUP-u Unsko-sanskog kantona. Pretpostavlja se da je smrt nastupila utapanjem, a on je pronadjen u blizini svoje poplavljene kuće. Iz MUP-a RS juče je saopšteno da su poplave odnele tri života. U BiH se i danas bore sa vodenom bujicom, a najkritičnije je u Posavini.

Stanje u Šamcu je teško, ugrožen je nasip u Brčko distriktu. Voda se u Banjaluci povlači, a u Doboju nivo vode je oko dva metra.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je da je nasip na Batkoviću na reci Savi u blizini Bijeljine popustio i da počinje evakuacija oko 10.000 stanovnika. Niivo Save je preko devet metara i za 1,35 metara viši u odnosu na 2010. godinu, rekao je Mićić.

Dramatično je na severu BiH gde se brane nasipi uz Savu. Ukoliko ti nasipi popuste cela Posavina će biti pod vodom. Celu noć je trajala borba Civilne zaštite, vojske i gradjana za spašavanje nasipa, rekao je Ilija Jezidjić, rukovodilac CZ Posavskog kantona.

Po informacijama CZ s terena, u Grebnicama se evakuiše najugroženije stanovništvo, jer samo nekoliko centimetara nedostaje da se Sava izlije, a priprema se evakuacija iz opštine Domaljevca, gde je prodrla reka Bosna, što se dosad nikad nije desilo.

U opštini Šamac savski nasip probijen je na dva mesta, nasip na Bosni, na jednom, nivo vode u gradu stagnira, ali je počela vazdušna evakuacija helikopterima EUFOR-a.

I u Brčko Distriktu ugrožen je savski nasip u Vučilovcu iz kojeg je evakuisano 70 odsto stanovništva. Stanje u Doboju polako se normalizuje, nivo vode u gradu je oko dva metra, rekao je šef Štaba civline zaštite Doboja Milko Vidaković.

U Prijedoru je poplavljeno pet naselja i više od 400 kuća. Voda se u pojedinim naseljima Banjaluke polako povlači, a vodostaj Vrbasa i Vrbanje opada. Ministarstvo bezbednosti BiH tokom noći i jutarnjih sati je dobilo zahteve za pomoć helikoptera na poplavljenim područjima u Modriči, Maglaju,

Bosanskom Šamcu, Orašju, Bijeljini, Domaljevcu... Evakuacija će, kako je planirano, biti nastavljena uz pomoć kamiona i helikoptera, a biće dostavljani i vreće za pesak, čizme, agregati, kabanice i druga oprema.

U spašavanju će uz helikoptere Oružanih snaga BiH i EUFOR-a, učestvovati i helikopteri iz Slovenije i Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: