Evakuisano 7250, Rusi u Obrenovcu

Do sada iz popolavama ugroženih područja na teritoriji Srbije evakuisano 7250 ljudi. 90% Obrenovca pod vodom, u grad došli ruski spasioci. Kritično u Svilajncu.

Izvor: B92

Petak, 16.05.2014.

10:27

Default images

Kiša i dalje pada u pojedinim delovima Srbije, vodostaji rastu, mnoge reke su na istorijskom maksimumu. Kako kažu nadležni, tek predstoji borba sa Savom. Pomoć Srbiji uputila je Rusija, a Evropska unija priprema paket pomoći. Termoelektrana Nikola Tesla otežano radi.

TELEFONI ZA POMOĆ I EVAKUACIJU: 011/2289-208, 011/2282-910 i 011/2741-157. Sve telefone za pomoć pogledajte ovde.

PRIKUPLJANJE POMOĆI - punktovi za odeću, obuću, novac, hranu i vodu, žiro računi. Pogledajte ovde.
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Najvažnije informacije:
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
.

Evakuacija helikopterima u Obrenovcu

Foto: Tanjug
17.30 - Gradjani koji su evakuisani iz Obrenovca smešteni su osim u SC "Šumice" i u hali 11 na beogradskom sajmu, Studentskom domu "Karaburma", Studentskom gradu i kasarni Jakovo, izjavio je Tanjugu zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.Tako je u SC "Šumice" smešteno 160, hali 11 beogradskog sajma 500, Studentskom domu "Karaburma" 100, Studentskom gradu 70, a u kasarni Jakovo 80 osoba.

17.15 - Ministar pravde Nikola Selaković, koji se nalazi u Rogatici kod Bajine Bašte, izjavio je danas da na tom području nema životno ugroženog stanovništva, ali da ima srušenih kuća i brojnih klizišta. Selaković je rekao da su mnogi putevi blokirani, te da je izmedju devet i 10 hiljada gradjana odsečeno od Bajine Bašte i drugih mesta. On je rekao da gradjani u velikoj meri slušaju pripadnike lokalne samouprave.

16.04 - Ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu Rasim Ljajić obišao je opštinu Lazarevac istakavši da je i u toj opštini situacija usled poplava teška i da je stanovništvu potrebna voda za piće i ćebad.

15.55 - AMSS objavio spisak neprohodnih puteva. Pogledajte OVDE.

15.50 - Situacija kod Krupnja teška, grad odsečen od okolnih mesta. Na području te opštine, Jadar se izlio u Zavlaci, Mojkoviću i Donjoj Brštici, a izlile su se i sve druge reke i rečice na tom području.

15.40 - Država Izrael počela je danas da isporučuje pomoć Srbiji.

15.39 - Pripadnici Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina priključili su se akciji spasavanja ugroženog stanovništva i u ovom trenutku se već više od 48 sati nalaze na terenu, saopštila je danas ta uprava.

15.37 - Nađeno telo vatrogasca Dejana Latzarevića iz Topole, koji je juče upao u nabujalu Jasenicu dok je spasavao jednog meštanina.

15.31 - Šezdesetak žitelja čačanskog naselja Sajmište napustilo je svoje poplavljene kuće. Evakuisani građani smešteni su u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Atenici i obezbeđena im je hrana i zdravstvena nega.

15.26 - Potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović izjavila da je cela Vlada Srbije na terenu, jer je zemlja ugrožena poplavama.

15.22 - MUP pozvao je hotele u Srbiji ukoliko su u mogućnosti da ponude besplatne smeštajne kapacitete za spasioce koji dolaze kao pomoć iz inostranstva.

15.01 - Reka Mlava i pritoke su u opadanju i povukle su se za 40 centimetara, ali je i dalje potopljena cela leva obala reke odakle je evakuisano oko 150 građana. Na tom delu nalaze se institucije: škole vrtići, gimnazija, Dom zdravlja...

14:43 - MUP: Evakuisano 7.250 lica na teritoriji Srbije, ugroženo 1.388 objekata, poplavljeno 936 objekata.

14.33 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Obrenovac, i čamcem krenuo u obilazak poplavljenog područja. "Ne terajte nas da primenjujemo silu da bismo spasili vaše živote i time dodatno ugrozili živote spasilaca", rekao je Vučić za RTS.

14.30 - Spasioci iz Slovenije u podne krenuli za Srbiju.

14.23 - GSP Beograd saopštio da je su na snazi izmene na više linija. O tome čitajte OVDE.

14. 10 - U termoelektrani "Kolubara" u Lazarevcu dogodila se eksplozija, potvrđeno za B92. Više detalja za sada nije poznato.

13.58 - Zbog više od 20 klizišta koja su se od jutros pojavila na području opštine Požega otežan je saobraćaj prema Kosjeriću i Arilju dok je u prekidu put Požega-Prijanovići-Pilatovići. Poplavljeno oko 2.000 hektara na području te opštine.

13.56 - RHMZ: Vodostaji iznad granice vanredne odbrane od poplava

13.54 - Ljubovija je odsečena od sveta, otežano snabdevanje hranom, u prodavnicama nema flaširane vode.

13.50 - Bez električne energije danas oko 13 časova u Srbiji je oko 135.000 potrošača.

13.49 - Pojačan nadzor nad kvalitetom vode za piće.

13:05 - Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je danas da raspolaže stabilnom trodnevnom rezervom krvi.

12:59 - U Obrenovcu ima životno ugroženih. Vojni helikopteri izvlače ugrožene iz sela Piroman nadomak Obrenovca.

12:30 - Teška situacija i u Trsteniku. Morava probila bedem u naselju Grabovac, nekoliko sela odsečeno od grada, u toku je evakuacija iz desetak kuća.

12:25 - Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Matić izjavio je da evakuacija stanovništva iz Obrenovca i dalje traje, da je jutros od pet sati evakuisano 2.510 ljudi, a da je neposredno još ugroženo oko 1.400 osoba.

12:22 - Fond i Radio B92 prikupljaće pomoć za najugroženije u Noći muzeja. Pozivamo sve čitaoce da posete punkt radija B92, koji će biti u Uzun Mirkovoj pored broja 9 (kod Pedagoškog muzeja) sutra od 18 do 22 h i da donesu pomoć za ugrožene u poplavama, bilo da je to voda, konzerve hrane, garderoba, ćebad, sredstva za higijenu.

Organizatori Noći muzeja se pridružuju ovoj akciji i pozivaju posetioce da ponesu šta mogu kako bi štab za vanredne situacije Beograda ovu pomoć preuzeo. Stvari će se prikupljati u Etnografskom muzeju, Istorijskom muzeju Srbije, Vojnom muzeju i u Kući kralja Petra.

12:21 - Ministarstvo odbrane saopštilo je da je na poplavljenim područjima od jutros angažovano oko 500 pripadnika Vojske Srbije.

"Vojska je angažovala čamce, motorna vozila, pumpe za vodu, auto-cisterne s vodom za piće i obezebedila krevete i ćebad. I ostali pripadnici Vojske su u pripravnosti za pomoć građanima širom Srbije", navodi se u saopštenju.

Vojska je angažovana u Ubu, Koceljevi, Loznici, Lešnici, Ljuboviji, Osečini, Šapcu, Obrenovcu, Lajkovcu, Lazarevcu, Valjevu, Grockoj, Preljini, Čačku, Lučanima, Požegi, Malom Crniću, Kučevu, Smederevskoj Palanci, Aleksincu, Trnovi kod Jagodine...
Foto: Tanjug
12:20 - Most u mestu Koceljeva na deonici magistralnog puta Šabac-Valjevo isključivo se koristi za dostavu hrane i ostalih potrepština za grad Valjevo, saopštilo je preduzeće "Putevi Srbije".

12:18 - Helikopterska jedinica MUP-a u ovom trenutku evakuiše decu i zaposlene iz obdaništa na području Obrenovca, saopštio je Biro Ministarstva unutrašnjih poslova za informisanje.

12:03 - EU šalje u Srbiju pumpe visokog kapaciteta i stručnjake kako bi pomogla u otklanjanju posledica poplava.

11:51 - Grad Beograd i opštinski štab Rakovice obezbedili su hranu i neophodne namirnice za sve koji su smešteni u hotelu DMB u Rakovici, izjavio je predsednik Skupštine Rakovica Milisav Miličković.
Foto: Tanjug
11:43 - Kako javlja reporterka B92 iz Svilajnca, u centru grada voda je duboka i do metar i po, poplavljeni su Dom zdravlja i Poljoprivredna škola u centru Svilajnca. Više od 1.000 ljudi čeka pomoć na spratovima. Opširnije u posebnoj vesti.

11:26 - Gorska služba spasavanja Srbije angažovala je sve raspoložive resurse, kako u ljudstvu, tako i u opremi, da bipružila pomoć stanovništvu, a tokom noći su spasilačke ekipe GSS čamcima evakuisale ljude sa najkritičnijih lokacija u Obrenovcu, kod Uba, kao i u Resniku i Rakovici.

11:18 - U spasilačkoj akciji pripadnika Žandarmerije, sektora za vanredne situacije MUP i ronilaca SAJ i vatrogasnih službi od sinoć je iz ugroženih delova Obrenovca evakuisano više stotina žitelja te opštine.

U akciji kod stadiona FK Radnički, dokle je jutros nadošla voda, aktivno učestvuju i ministri odbrane i policije Bratislav Gašić i Nebojša Stefanović, kao i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković. 11:14 - Pokrajinski štab za vanredne situacije uputio je na područja ugrožena poplavama van teritorije Vojvodine tri mobilne crpne pumpe BAR sa posadama, rekao je danas komandant štaba Goran Ješić.

11:13 - Predsednik Republike Makedonije Đorđo Ivanov poručio je, u telefonskom razgovoru s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, da je Makedonija spremna da ponudi pomoć i stavi na raspolaganje sve za borbu sa posledicama nevremena u Srbiji.

11:07 - U Koceljevi se situacija normalizuje, a Tamnava se povlači, javlja RTS.

10:58 - Stanje u opštini Gornji Milanovac i dalje je kritično u više sela i drugih naseljenih mesta, a najveća opasnost trenutno preti od klizišta, kojih na području čitave opštine za sada ima evidentiranih i prijavljenih preko stotinu, saopšteno je posle prvog jutarnjeg zasedanja Štaba za vanredne situacije.

10:56 - Trstenik je i dalje bez vode. Zapadna Morava se izlila duž celog toka kroz opštinu Trstenik i još nema uslova da se u grad pusti voda sa izvorišta, konstatovano je na sednici Štaba za vanredne situacije te opštine.

10:54 - Kako javlja "Blic", u Batajnici su se izlile septičke jame i nema struje.

10:45 - Situacija je teška i u Krupnju. Kako javljaju čitaoci, od sinoć ima zarobljenih ljudi, nema struje, nedostaje hrane i vode. Građani apeluju na nadležne da im pomognu. Opširnije u posebnoj vesti.

Helikopterom evakuisana beba u blizini Obrenovca

10:41 - U Jagodini danas ne pada kiša, a vodostaj reke Belice kroz grad je opao za oko metar u odnosu na noćas, ali opasnost još nije prošla.

10:33 - Policijskim helikopterom je oko 09.45 sati, evakuisana i beba, stara oko godinu dana iz sela Poljane, južno od Obrenovca.

10:28 - Građani koji su ugroženi poplavama i kojima je potrebna pomoć za evakuaciju mogu da se jave na ove brojeve telefona: 011/2289-208, 011/2282-910 i 011/2741-157. Ostale telefone pogledajte u posebnoj vesti.

10:25 - Evropska komisija je primila zahtev Vlade Srbije za pomoć u saniranju štete od poplava i intenzivno priprema prvu tranšu,

10:13 - Ruski spasioci se spremaju za akciju u Nišu.

10:11 - Načelnik PU Beograd Veselin Milić rekao za B92 da je situacija u Obrenovcu najgora, ali da u Srbiji ima 20 kritičnih tačaka.

10:02 - U Osečini, jednom od područja najviše pogođenih poplavom, jutros je nešto bolja situacija, kiša je prestala i reke stagniraju, međutim, aktivirala su se klizišta i trenutno je desetak kuća ugroženo.

09:59 - Kako javlja reporter B92 iz Obrenovca, ovo mesto je skoro potpuno pod vodom i svi prilazi su odsečeni. Nadležni apeluju da građani slušaju spasioce.

09:39 - Srbiju u narednim danima očekuje ozbiljna drama sa rekom Savom, upozorio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

09:27 - Poplave su zadale veliki udarac državi i trebaće četiri do pet godina da se poljoprivreda oporavi, izjavio je ministar za vanredne situacije Velimir Ilić.

09:20 - Na teritoriji Srbije do sada je zbog poplava evakuisano 6.175 ljudi, prema poslednjem izveštaju MUP. Povređeno 20 ljudi, a jedna osoba vodi se kao nestala.

09:07 - Borba sa poplavama u Srbjii se nastavlja, od jutros kritično u Obrenovcu, koji je skoro potpuno poplavljen i u Svilajncu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: