Prekidi saobraćaja zbog poplava

Zbog poplava saobraćaj u prekidu na delovima Ibarske magistrale i više regionalnih puteva. U prekidu i železnički saobraćaj.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.05.2014.

07:26

Default images

Na Ibarskoj magistrali saobraćaj je obustavljen noćas u jedan sat. Nivo reke Despotovice se stalno povećava, a vozači su jedva uspevali da okrenu svoja vozila na magistrali kako ih voda ne bi poplavila. Kako je jutros za Betu izjavila otpravnica na stanici "Auto-prevoza" u Čačku, autobusi iz ovog dela Srbije za Beograd upućuju se preko Kragujevca i Batočine.

Deonica državnog puta prvog B reda broj 24, Batočina -Kragujevac, na auto-putu ponovo je prohodna za saobraćaj, saopštili su Putevi Srbije. Ekipe putara uspele su da naprave servisnu saobraćajnicu - obilaznicu kojom je omogućeno kretanje vozila.

Zbog izlivanja Kolubare kod Tamnavske petlje, danas oko 11 časova obustavljen je saobraćaj na Ibarskoj magistrali, saopšteno je iz MUP-a.

Pruža se pomoć ugroženom stanovništvu na Ibarskoj magistrali na putu ka Koceljevi, gde je blokiran saobraćaj, saopštilo je danas Ministarstvo
građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Kako se navodi, ministarka Zorana Mihajlović trenutno se tamo nalazi.

Saobraćaj je potpuno obustavljen zbog klizišta na Ibarskoj magistrali iz pravca Ljiga, na usponu uz Rudnik, do Čačka, a na deonici Novi Sad - Ruma u oba smera je obustavljen saobraćaj kod Iriškog venca. Alternativni put iz Čačka prema Beogradu vodi preko Kragujevca i auto-puta E 75.

Zbog obilnih padavina, prekinut je saobraćaj i na državnom putu prvog A reda broj 21, u okviru denivelisane raskrsnice (petlje) u Požegi, tzv. ''Ariljska rampa'', u smeru Arilje- Požega.

Saobraćaj na relaciji Arilje-Požega se odvija izlaznom rampom iz pravca Arilja za Čačak, što je alternativni put i za saobraćaj između dva grada.

Saobraćaj na relaciji Arilje-Valjevo se, takođe preusmerava na obilaznicu oko Požege, pa na ulaznu denivelisanu raskrsnicu (petlju) u Požegi, iz pravca Čačka, i kroz grad Požegu.

Izlivanje reka i odroni potpuno su paralisali saobraćaj prema Gornjem Milanovcu, zbog čega u ovaj grad nije moguće doći ni sa jedne strane, rečeno je na jutrošnjoj sednici Opštinskog staba za vanredne situacije.

Zbog izlivanja reke obustavljen je saobraćaj na mnogim deonicama u Kolubarskom, Mačvanskom i Moravskom okrugu.

Svi prilazi ka Valjevu, Šapcu, Ljigu i Loznici su blokirani, a takođe, su neprohodni putevi koji povezuju Čačak, Lučane, Guču, Ljig, Belanovicu, Ivanjicu, Ušće, kao i mnogi drugi. Na vozaće se apeluje da bez preke potrebe ne kreću na put.

Na pravcu Valjevo - Ljubovija, saobraćaj na putu Pričević-Pecka, drugog A reda je u prekidu jer je zbog obilnih padavina pao most.

MUP Srbije je saopštio da je oko 14:30 zbog izlivanja reke došlo do prekida saobraćaja na putu Pojate-Kruševac, kod naplatne rampe. Saobraćaj je obustavljen preko planine Rudnik zbog odrona zemlje i pripadnici Sektora za vanredne situacije su na terenu, navedeno je u saopštenju Biroa za saradnju s medijima MUP.

Saobraćaj na putu Velika Plana - Smederevska Palanka obustavljen je danas zbog izlivanja potoka, saopštili su Putevi Srbije. Usled nevremena i kiše obustavljen je saobraćaj i na putu Kula-Manastirica-Petrovac zbog izlivanja reke Vitovnice.

Zbog velike količine vode na pruzi zatvorena je i deonica Ruma - Šabac - Zvornik, kojom se odvija samo teretni saobraćaj. Pruga Prahovo pristanište - Zaječar, na deonici Brusnik - Trnavac, zatvorena je za saobraćaj od sinoć u 19.25 sati, zbog odrona na izlasku iz tunela Tabakovci.

Do prekida saobraćaja došlo je i na državnom putu prvog B reda broj 28, na deonici Rogačica-Okletac, i na putu drugog B reda broj 174, deonica Kostojevići - Varda. Za oba putna prevca ne postoji alternativni pravac.

U 06.45 sati jutros zbog odrona prekinut je saobraćaj na pruzi Kraljevo-Vitanovac, a zbog poplave i saobraćaj na pruzi Vlaško Polje - Mladenovac.

Zbog poplava je obustavljen saobraćaj na putu Stepojevac-Ćelije.

Zbog intenzivnih padavina danas je uvedena zabrana kretanja obilaznicom oko Beograda teretnim vozilima čija ukupna masa prelazi 3,5 tone. Odluku je donelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukturebog vanrednih vremenskih uslova i intenzivnih padavina zbog kojih je ugrožena bezbednost saobraćaja.

Sva teretna vozila čija najveća dozvoljena masa iznosi preko 3,5 tone, u mestu Bubanj Potok se usmeravaju na most Gazela (državni put I A reda broj 1, auto-put E-75 koji prolazi kroz Beograd), u oba smera.

Navedeni režim saobraćaja će biti na snazi dok se ne proceni da su stvoreni uslovi za bezbedno odvijanje saobraćaja i ne stabilizuju vremenski uslovi, navedeno je u saopštenju.

U prekidu je i železnički saobraćaj između Beograda i Niša od jutros u 06.15 sati, jer su poplave onesposobile oba kraka niške pruge, i preko Mladenovca, i preko Male Krsne, saopštile su "Železnice Srbije".

Na pruzi Beograd - Mladenovac - Lapovo, na deonici Pinosava - Ripanj, voda je jutros oko 06.00 sati odnela tucanik i onemogućila železnički saobraćaj. Tokom noći su poplave oštetile nišku prugu i na deonici Lapovo - Bagrdan. Na pruzi Beograd - Mala Krsna, zbog velike količine vode u prekidu je saobraćaj na deonici Mala Ivanča - Mali Požarevac.

"Železnice Srbije" obustavile su sinoć u 21.20 sati železnički saobraćaj na pruzi Beograd - Bar, nakon što su bujice oštetile deonicu Slovac - Divci. Na ovoj deonici barske pruge bujice su oštetile kolosek i kolosečni materijal. Osim na ovoj deonici, tokom noći oštećena je barska pruga i na deonicama: Veliki Borak - Samari, Lastra - Samari, Kosjerić.

Vozovi ne kreću ukoliko postoji i minimalna opasnost

Javno preduzeće "Železnice Srbije" saopštilo je da je zbog obilnih kiša i poplava pojačana kontrola i nadzor na svim prugama.

Kako se navodi, zbog nevremena u Srbiji angažovana je kompletna mehanizacija "Železnica Srbije", uz veliki broj železničara koji raščišćavaju pruge od odrona i otklanjaju druge posledice poplava."Železnice Srbije" su aktivirale i pomoćne vozove koji će saobraćati prugama da bi se kontrolisalo stanje i ispravnost pruga.

U saopštenju se dodaje, da je generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović izdao naredbu da ni jedan voz ne kreće iz polazne stanice, ukoliko postoji i minimalna opasnost da će zbog poplave putovanje morati da prekine.

Poplavljen veliki broj pruga i stanica, a u tim mestima isključen je napon u kontaktnoj mreži i struja u objektima.

"Železnice" dodaju da će na železničkim pravcima ugroženim poplavama, biti formirani radni vozovi, natovareni tucabnikom i mehanizacijom da bi se odmah po povlačenju vode pristupilo popravci pruga.

U "Železnicama Srbije" jutros su aktivirani Štab za vanredne situacije tog preduzeća i štabovi u svim železničkim regionima u Srbiji, koji će dežurati sve dok postoji opasnost od poplava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: