Rusija demonstrirala vojnu moć/FOTO

Evropa proslavlja Dan pobede nad fašizmom, a na moskovskom Crvenom trgu održana je velika vojna parada koju je posmatrao i ruski predsednik Vladimir Putin.

Izvor: B92, Beta

Petak, 09.05.2014.

08:41

Default images

Tradicionalna parada kojom se obeležava 69. godišnjica pobede u Drugom svetskom ratu privlači posebnu pažnju svetskih medija zbog krize u Ukrajini i zategnutih odnosa Zapada i Rusije, a Kremlj je ove godine demonstrirao svetu svoju vojnu moć rekordnim brojem letelica i vozila.

U paradi na Crvenom trgu je učestvovalo više od 11.000 vojnika i oficira oružanih snaga, policajaca, kadeta vojnih koledža i akademija, kao i kadeta vojne i mornaričke škole.
Foto: Beta, AP
Nebom je simbolično preletelo 69 borbenih aviona i helikoptera, a ruska vojska je izvela na ulice 149 vojnih vozila i prvi put javno predstavila novi protivavionskiraketni sistem Tor-M2U. Kako navode ruski mediji, predstavljeno je najmodernije naoružanje današnjice.

Za komandovanje je bio zadužen general-pukovnik Oleg Saljukov, koji je i glavni komandant kopnenih snaga, navodi Itar-Tas.
Foto: Beta, AP
Ruski predsednik Putin, koji je glavnokomandujući ruskih oružanih snaga, po tradiciji je pratio paradu, sa koje je ove godine izveštavalo više od 600 novinara iz celog sveta.

Iako su neki spekulisali da će se u svom govoru direktno osvrnuti i na situaciju u Ukrajini, on to nije učinio.

Ipak, Putin je hiljadama okupljenih poručio da je ključno braniti državne interese.
Foto: FoNet/AP
"Ovo je praznik u kom trijumfuje nezadrživa sila patriotizma, kada svi mi jasno osećamo šta znači biti lojalan svojoj domovini i koliko je važno braniti njene interese", rekao je Putin.

On je istakao da je "čelična volja sovjetskog naroda oslobodila Evropu".

"Od okončanja velikog patriotskog rata prošlo je 69 godina. Ali 9. maj je bio i biće naš glavni praznik. To je dan nacionalnog trijumfa i nacionalnog ponosa, dan žalosti i večnog pamćenja", izjavio je on.
Foto: Beta, AP
Paradu je otvorio ministar odbrane Sergej Šojgu, a na njoj su bili i premijer Dmitrij Medvedev, kao i hiljade ratnih veterana.

Kao i prethodnih godina, parada se sastoji od marša, procesije motornih vozila i vazduhoplovne egzibicije.
Foto: Beta, AP
Zapadni mediji ove godine paradi u Moskvi pridaju posebnu pažnju, a BBC ističe da "ruska vojska ovoga puta paradira sa više naoružanja nego ranije".

Kako ističe britanska kuća, parada i "demonstracija vatrenog patriotizma" ove godine je trajala duže nego obično - 59 minuta, u odnosu na uobičajenih 45, na ulicama je bilo 50 vojnih vozila više, a ruska crnomorska flota bazirana u Sevastopolju je "imala veću ulogu u paradi".
Foto: Beta, AP
Svetska javnost iščekuje nastavak proslave Dana pobede u Rusiji i Ukrajini, jer postoje nepotvrđene najave da će Putin i ruski premijer Dmitrij Medvedev otići na paradu u Sevastopolju na Krimu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je ranije poručila da bi "bila šteta da Putin iskoristi" ovaj dan za posetu Krimu.
Foto: Beta, AP
Istovremeno, vlast u Kijevu je poručila javnosti da ne ohrabruje masovna javna okupljanja i da će Dan pobede nad fašizmom biti obeležen skromnom ceremonijom polaganja venaca u prestonici Ukrajine.

"Postavljene su blokade na putevima, biće sprovođene ozbiljne kontrole, jer očekujemo provokativna delovanja 9. maja", rekao je privremeni predsednik Ukrajine Aleksandar Turčinov.
Foto: FoNet/AP
Vojna parada se održava u još osam gradova koji nose titulu herojskih gradova. To su - Sevastopolj, Kerč, Sankt Peterburg, Smolensk, Murmansk, Tula , Novorosijsk i Volgograd, kao i 16 gradova u kojima se nalaze vojno osoblje, flote i mala kaspijska flota.

Dan pobede jedan je od najvažnijih praznika u Rusiji i ključni element ruskog nacionalnog identiteta kada se odaje počast milionima žrtava Drugog svetskog rata. On predstavlja i priliku da zemlja prikaže svoj ogromni vojni arsenal.
Foto: Beta, AP
Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obeležava se širom Evrope, ali u senci zategnutih odnosa Zapada i Rusije zbog eskalacije krize u Ukrajini. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: