Bor: Počelo uništavanje gubara

Avionima privredne avijacije koji su uzleteli u Boru danas je počelo uništavanje gubara iz vazduha na oko 55.000 hektara sertifikovanih šuma.

Izvor: B92

Petak, 09.05.2014.

18:06

Default images

Najveći deo šuma koje će do ponedeljka 12. maja biti tretirane biološkim preparatom iz vazduha, nalazi se u Nacionalnom parku "Đerdap".

Uništavanje gubara obavlja Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije u saradnji sa stručnjacima JP "Srbijašume" i Nacionalnog parka "Đerdap", ekipom JAT privredne avijacije i preduzeća "Visan".

"Gubar je najveća štetočina ne samo u šumama Srbije već i u celoj Evropi. Naznačajnije je da se tretiraju šume gde se on pojavljuje u krošnjama drveća, gde je zaštita moguća samo avio tretiranjem", izjavio je Tanjugu direktor Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Perica Grbić.

On je dodao da se tom akcijom štiti ne samo 55.000 hektara najznačajnijih šuma u Srbiji, već i sprečava širenje gubara na ostale krajeve zemlje.

"Ova akcija je od izuzetnog značaja za Srbijašume i šigirno je najveća u poslednjih nekoliko godina. Mi smo iz redovnog poslovanja izdvojili dve trećine sredstava potrebnih za ovu akciju", naglasio je Igor Braunović, zamenih generalnog direktora JP "Srbijašume".

Biološki preparat "Foray 48 b" koji se koristi za uništavanje gubara, nije štetan za ljude, šume, vodu, ptice, životinje i druge vrste insekata, osim gubara.

"Sa svakom pojavom gubara šume su izložene pojavi sušenja i to se, bez odgovarajućeg tretiranje, povećava svake godine. To ne smemo da dozvolimo. Preparat koji se koristi je biolški utrobni preparat koji je specifičan za gusenice, deluje u njihovim crevima i sprečava dalju ishranu. Za druge vrste životinja i organizme koji žive u šumama, naravo i za ljude, preparat je potpuno bezbedan", rekla je Tanjugu redovni profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Milka Slavendekić.

Zaštita šuma iz vazduha najznačajnija je za Nacionalni park "Đerdap" čije će šume u državnom i privatnom vlasništvu biti tretirane ovom prilikom.

"Zaštitićemo 34 hiljade hektara u državnom i privatnom vlasništvu. Očekujemo da ćemo ovom akcijom sprečiti gradaciju gubara narednih godina i sačuvati šume. Poslednjih godina intenzitet napada gubara kretao se između slabog do izuzetno jakog. Tamo gde je bio slab napad primenili smo mehaničke mere suzbijanje gubara, ali na ostalim mestima avio tretiranje je neophodno", ocenio je direktor Nacionalnog parka "Đerdap" Srđan Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: