Odbor usvojio Nacrt Statuta APV

Novi Sad -- Odbor za ustavnopravni položaj pokrajine u Skupštini Vojvodine usvojio tekst Nacrta Statuta koji će se naći pred poslanicima pokrajinskog parlamenta 13. maja.

Izvor: Tanjug
Podeli

Sednici Odbora prisustvovalo je 11 od ukupno 14 članova, devet je podržalo Nacrt Statuta, dok su dva člana, ekspert imenovan u radnu grupu od strane LSV Srđan Sikinić i poslanik D S S Branislav Ristivojević, bili uzdržani.

Predsednik Odbora i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor kazao je da je radna grupa koja je donela Nacrt teksta Statuta, bez obzira što je formirana od predstavnika različitih političkih partija, iskazala visok stepen odgovornosti i kolegijalnosti.

"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da imamo Nacrt Statuta oko koga smo imali širok konsenzus ili, da ne ureknem, potpun konsenzus", rekao je Pastor, izražavajući zadovoljstvo što je ostvarena obaveza preuzeta pre pet meseci.

Prema njegovim rečima, nije bilo nikoga od aktera donošenja Nacrta Statuta ko u nekom delu nije popustio u svojim stavovima.

"Pokazali smo da imamo mudrosti i da smo dorasli prevazilaženju problema, a Skupština Vojvodine je na ovaj način pokazala da je izuzetno ozbiljna institucija, što je možda i bitnije od samog akta donošenja Nacrta Statuta", naglasio je Pastor.

Najviše polemike bilo je oko predloga tradicionalnih simbola Vojvodine, a posebno oko naziva izvršnog organa, jer je radna grupa predložila naziv "Izvršno veće AP Vojvodine", a odbor je usvojio predlog "Pokrajinska vlada".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 241 idi na stranu