Počela akcija "Pravo za mame"

Porodilje i trudnice šalju mejlove poslanicama i traže da im država direktno a ne preko poslodavca, plaća naknadu za vreme porodiljskog odsustva.

Izvor: Politika

Utorak, 06.05.2014.

09:49

Default images

Četvoro mališana bez ikakve sumnje predstavljaju najveće životno blago tridesetogodišnje Tamare, dramaturga po struci, ali ovoj beograđanki porodiljsko odsustvo ostaće u lošem sećanju nakon rođenja trećeg i četvrtog deteta, jer je njen poslodavac jednostavno "zaboravio" da uplati naknade za vreme porodiljskog odsustva, piše Politika.

Ona je samo jedna od 250 mama i trudnica koje su juče poslale imejl na adresu poslanice u novom parlamentu, sa molbom da se na dnevni red skupštinskog zasedanja što pre stavi zahtev za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kako bi država na sebe preuzela odgovornost za isplatu naknada za vreme porodiljskog odsustva.

Po sadašnjem zakonu, odgovornost za isplatu ovih naknada ima poslodavac, a pošto se u praksi često dešava da poslodavci mesecima ne uplaćuju naknade porodiljama, velikom broju porodica sreću zbog dolaska prinove na svet pomrači činjenica da mesecima ne dobijaju novac.

Sve su to bili razlozi zbog kojih su nevladina organizacija "Srbija u pokretu", Centar za mame i Udruženje "Roditelj" organizovali akciju "Pravo za mame", koja ima cilj da se svaki poslanik sastane sa jednom porodiljom ili trudnicom kako bi razgovarali o tome zašto je važno da se promeni Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Od 250 mama koje će učestvovati u ovoj akciji više od 70 odsto njih ima negativno iskustvo sa isplatom naknada za porodiljsko odsustvo.

Ana Babović, izvršna direktorka organizacije "Srbija u pokretu", ističe da iskustvo ovih nevladinih organizacija govori da je polovina poslodavaca nesavesna i ne isplaćuje na vreme naknade porodiljama, pa se dešava da mame po šest meseci ne dobijaju novac.

"Apsurdno je da porodilje zavise od dobre volje poslodavaca, a da država izdvaja novac iz budžeta za te naknade. Mi verujemo da bi se ta praksa prekinula kada bi država na sebe preuzela obavezu isplate naknada za porodiljsko odsustvo, jer iz iskustva znamo da je država savesna kada je u pitanju direktna isplata korisnicima iz budžeta, ističe sagovornica Politike.

Maša Mišić, pi-ar organizacije "Budimo u pokretu", podseća da dolazak bebe na svet duplira troškove života i dodaje da nedostatak jedne plate u velikoj meri usložnjava egzistenciju te porodice. U posebno nezavidnom položaju nalaze se samohrane majke kojima su naknade za vreme porodiljskog bolovanja jedini izvor prihoda.

"Juče smo kontaktirali predsednicu srpskog parlamenta Maju Gojković i od nje čekamo odgovor i poziv na razgovor. Zamolićemo je da ovaj zahtev što pre stavi na dnevni red skupštinskog zasedanja i apeluje na ostale poslanike da debatuju o Zakonu o finansijskoj podršci porodica sa decom", kaže Maša Mišić.

Na pitanje da li očekuju podršku lepše trećine parlamenta, naše sagovornice ističu da su ohrabrene činjenicom da u svakoj trećoj klupi u Skupštini Srbije sedi žena i ne kriju nadu da će novi saziv parlamenta imati sluha za probleme mama na porodiljskom odsustvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: