"Vojska Kosova neće štititi Srbe"

Formiranje oružanih snaga Kosova je u suprotnosti sa rezolucijom SB UN 1244 i neće doprineti povećanju bezbednosti Srba na KIM, ocenili su danas stručnjaci.

Izvor: B92

Utorak, 06.05.2014.

15:48

Default images

Profesori Fakulteta za bezbednost Milan Mijalkovski i Zoran Dragišić su u izjavama Tanjugu ukazali i na to da stvaranje oružanih snaga, odnosno vojske, "predstavlja pokušaj nelegalne države Kosovo da dobije još jedan atribut državnosti".

Dragišić je rekao da "Albanci na Kosovu nemaju pravo da formiraju vojsku, jer je to protivno rezoluciji SB UN 1244, ali ne samo rezoluciji, već i logici bezbednosti, jer bi Kosovo trebalo pre da bude demilitarizovana zona nego da se tamo formiraju nekakve oružane snage".

"Formiranje tih oružanih snaga među Srbima na KIM i u samoj Srbiji ne može da bude prihvaćeno kako neka dobrodošla činjenica", rekao je Dragišić.

On je podsetio i da Srbi na KIM "od tih oružanih snaga ne očekuju ni zaštitu ni bezbednost, već da to bude pretnja njihovoj sigurnosti, tako da bi bilo jako dobro da se ta odluka još jednom presipita".

Dragišić je podsetio i da su zvaničnici u Beogradu "odavno ukazivali da formiranje Kosovskih snaga bezbednosti zapravo predstavlja nukleus formiranja kosovske vojske i da se, na kraju to nažalost pokazalo kao tačno".

"Ono što predstavlja najveći problem i što sam siguran da će tako i biti a to je da će taj proces biti dovršen do kraja, jer Albanci imaju punu podršku SAD i nekih evrpopskih država", rekao je on.

Prema njegovim rečima, kako sada stvari stoje, moraćemo da se pomirimo sa činjicom da će Kosovo dobiti vojsku "a to ni u kom slučaju ne možemo doživeti kao dobru činjenicu niti kao put ka stabilizaciji situacije u regionu".

Mijalkovski, koji takođe smatra da formiranje oružanih snaga Kosova predstavlja kršenje rezolucije 1244 SB UN, napomenuo je i da je Kfor prvi put prekršio tu rezoluciju kada je dozvolio stvaranje Kosovskog zaštitnog korpusa.

On je podsetio da formiranje te jedinice nije bilo predviđeno ni po jednom sporazumu, niti rezolucijom 1244, "ali da je stvorena, zahvaljući SAD kao jedinica za angažovanje u vanrednim situacijama".

"Sada oni hoće da uspostave vojsku koja je strukturni element ili jedan od elemenata svake države... Na taj način žele da budu država u svim atributima, iako su nelegitimna država na delu srpske teritorije", rekao je Mijalkovski.

On smatra i da na formiranje oružanih snaga Kosova treba prvenstveno gledati kao na "povlađivanje SAD i pojedinih evropskih država vlastima u Prištini", koje umesto toga treba da im kažu "šta, kako i do kog nivoa treba da rade".

"Srbi na KIM biće znatno više ugroženi ako se stvori takva vojska... a mislim da naša vlada ne bi smela da ostane po strani, već treba da se žestoko usprotivi tome i čak i da prekine pregovarački proces", rekao je on.

Skupština Kosova danas bi trebalo da raspavlja o osnivanju oružanih snaga Kosova, koje bi, po nacrtu zakona koji je nedavno upućen u proceduru trebalo da imaju 3000 aktivnih pripadnika i još njih 5000 u rezervi.

Osnova za formiranje tih oružanih snaga predstavljaju Kosovske bezbednosne snage koje su zvanično oformljene 21. januara 2009. nasledivši nekadašnji Kosovski zaštitni korpus.

Kosovske bezbednosne snage, kako je ranije više puta saopšteno, imaju oko 2.500 aktivnih pripadnika i rezervu od 800 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: