"Ostajemo veran prijatelj Rusije"

Srbija ostati veran prijatelj Rusije, rekao Ivica Dačić na ministarskom sastanku Saveta Evrope u Beču. Najviše je govorio o Kosovu i problemima Srba na KiM.

Izvor: B92

Utorak, 06.05.2014.

13:51

Default images

Kako je naveo prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Srbije u obraćanju Savetu ministara EU, i pored novih izazova u EU, postoji problem koji po svojoj težini u kontinuitetu ostaje nepromenjen, a tiče se ljudskih prava srpske i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji.

Dačić je na marginama ministarske sednice SE u Beču razgovarao sa šefovima diplomatija Rusije, Finske i Turske, Sergejem Lavrovom, Erkijem Tuomiojom i Ahmetom Davutogluom. Na sastanku sa Lavrovom je poručeno da će Srbija ostati veran prijatelj Rusije i da neće menjati svoje pozicije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Dvojica ministara su razgovarali o bilateralnim odnosima i tom prilikom potvrđeni su dobri odnosi dve zemlje. Dačić je prethodno u govoru na zasedanju Komiteta ministara SE rekao da je integracija u EU jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Vlade Srbije. "Vlada Srbije opredeljena je da u punoj meri doprinese tom cilju u nastavku pregovora sa EU, otvorenim u januaru ove godine", rekao je Dačić i ukazao na to da je Beograd čvrsto opredeljen za nastavak dijaloga sa Prištinom koji se pod pokroviteljstvom EU vodi u Briselu, kao i za sprovođenje odluka iz tih pregovora. Istakao je da se Vlada Srbije zalaže za mir i stabilnost u regionu i za unapređenje dobrosusedskih odnosa, za "usvajanje evropskih standarda, temeljnu reformu institucija i, u krajnjoj liniji, na stvaranje modernog društva". Najviše je, međutim, govorio o problemima Srba na Kosovu i Metohiji. "Srpska zajednica, kao i druge nealbanske zajednice se i dalje suočavaju sa ozbiljnim preprekama u oblasti bezbednosti, povratka, slobode kretanja, upotrebe maternjeg jezika, pristupa institucijama, imovinskih prava”, upozorio je Dačić.

On je ukazao na to da je, s obzirom na ozbiljnost situacije u pokrajini, Srbija demonstrirala konstruktivan pristup i doprinela statusno neutralnom angažovanju SE.

"Smatramo da bi aktivnosti SE trebalo da budu nastavljene, radi efikasne primene principa i standarda u domenu zaštite ljudskih prava, posebno manjinskih prava, vladavine prava, zaštite kulturnog nasleđa”, istakao je Dačić. Većina napora Vlade Srbije će biti usmerena na usvajanje evropskih standarda, temeljnu reformu institucija i u krajnjoj liniji na stvaranje modernog društva”, naglasio je Dačić.

On je preneo i opredeljenje Srbije da nastavi sa započetim aktivnostima na planu reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i suzbijanja svih oblika diskriminacije.

Dačić je podsetio da se ove godine obeležava 65. godišnjica SE i ukazao na potrebu “očuvanja i izgradnje principa” najstarije evropske organizacije.

"Od prijema u SE, Srbija je ostvarila značajan napredak u usvajanju i primeni standarda u domenu zaštite ljudskih prava, vladavine prava i demokratije”, poručio je Dačić.

On je istakao značaj koji Srbija pridaje položaju nacionalnih manjina i spremnost za to da se njihov položaj i dalje unapređuje.

"Istovremeno očekujemo da sva prava pripadnika srpske nacionalne manjine u drugim zemljama budu u punoj meri poštovana u skladu sa standardima SE, uključujući i pravo na korišćenje maternjeg jezika i pisma”, zaključio je Dačić. Dačić je pohvalio rad Austrije, koja završava predsedavanje Komitetu ministara SE i poželeo uspeh Azerbejdžanu, koji će od 14. maja predsedavati tom telu Saveta Evrope. Dačić je kazao i da Srbija podržava izveštaj generalnog sekretara Saveta Evrope Torbjorna Jaglanda o stanju demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, kao i predloge za dalje aktivnosti.

Dačić se juče, po dolasku u Beč, sastao s ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom. On je austrijskom kolegi preneo poruku premijera Aleksandra Vučića, koji će 18. i 19. maja posetiti Austriju, a naglasio je i da je Srbija veoma zainteresovana za dalji razvoj saradnje i najtešnje političke i ekonomske odnose sa Austrijom. Saveta ministara SE protiče u znaku krize u Ukrajini. Na godišnjem zasedanju učestvuje 30 šefova diplomatija iz 47 zemalja članica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: