Mišković se žali Evropskom sudu

Beograd -- Odbrana Miroslava Miškovića podneće Evropskom sudu za ljudska prava predstavku zbog prekomernog opterećenja Miškovića u postupku koji se protiv njega vodi.

Izvor: Tanjug
Podeli

Danas je nastavljeno suđenje u Specijalnom sudu u Beogradu vlasniku Delta holdinga, njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i još osmorici optuženih za malverzacije sa putarskim preduzećima.

Miškovićev branilac Zdenko Tomanović rekao je novinarima u pauzi suđenja da je žalba u pripremi i da će biti podneta iduće sedmice.

On je podsetio da je Mišković bio u pritvoru sedam meseci, da je za odbranu sa slobode položio 12 miliona evra, da mu je blokirano 40 miliona evra imovine i da mu se ne dozvoljava da putuje u inostranstvo.

Tomanović je rekao da je mera po kojoj se Miškoviću ne dozvoljava putovanje u inostranstvo prekomerna, čak i za praksu domaćih sudova, jer to, kako je naveo, nije uobičajeno čak ni kad su u pitanju okrivljeni za mnogo teža krivična dela.

Advokat je izrazio očekivanje da će Evropski sud razmatrati njihovu žalbu i da će je pozitivno rešiti, s obzirom na njegovu praksu i praksu drugih sudova u Evropi.

Tomanović je prethodno, na suđenju, rekao da danas podnosi žalbu na rešenje kojim je Miškoviću za još tri meseca produžena mera oduzimanja pasoša i zabrana napuštanja boravišta.

Ne razume za šta mu se sudi

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Miškovioć ponovo je danas zamolio tužilaštvo za organizovani kriminal da preispita optužnicu protiv njega za zloupotrebe sa putarskim preduzećima ističući da on i dalje ne razume za šta mu se sudi.

Pa nisu putarska preduzeća propala za 3,3 miliona evra pozajmice Nibens grupi. Poslovali smo sa dobiti od 40 milona pa da smo hteli izvlačili bi nešto tada...”, naveo je Mišković u nastavku danasnjeg suđenja u Specijalnom sudu u Beogradu.

On je, kako je naveo, izgubio u poslu sa Geneksom 133 miliona evra, a ovde se raspravlja o 3,3 miliona evra.

Nek se preispita slučaj, jer ja imama puno obaveza, a moram da sedim ovde”, naveo je vlasnik Delte.

Prethodno je na njegova pitanja odgovarao bivši direktor Preduzeća za puteve Niš i Partizanski put Zoran Mihailović, navodeći da u tim preduzećima nikada nije video ni vlasnika "Delta Holdinga" niti njegovog sina Marka.

Mihailović je negativno odgovorio i na pitanja Miškovica - da li je ikada urgirao da se neko zaposli, da se dobije neki posao ili kredit, kao i da li je obišao neke radove.

Mišković je na to ukazao da on inače ima običaj da obilazi svoje kompanije kada se izvode radovi.

Vlasnik Delta holdinga je Mihailovića pitao da li mu je bio poznat podatak da je prema revizorskom izveštaju – 2006. i 2007. dobit putarskih preduzeća bila preko 40 miliona evra, na šta je Mihailović rekao da nije to znao, kao i da nikada nije čuo da se izvlači novac iz putarskih preduzeća.

Na pitanje da li su prema njegovom mišljenju putarska preduzeća propala zbog pozajmice Nibens grupi od 3,3 miliona evra, Mihailović je odgovorio da nisu.

Mihailović je takođe izneo kritiku na Vladu Srbije zbog ugovora sa firmom iz Azejberdžana koji, kako je naveo, nije dobar za podizvođače koji nose većinu posla.

Odgovarajući na pitanja Miškovićevih branioca Zdenka Tomanovića, Mihailović je naveo da nikada nije primio nijednu naredbu ili uputstvo od Miškovićevih, niti su oni donosili neke odluke".

On je objasnio da je za njega vlasnik kompanije za koju je radio Nibens grupe - u čijem su sastavu bila PZP Niš i Partizanski put, bio Milo Đurašković koji je , kako je naveo, donosio sve strateške odluke u vezi poslovanja.

Mihailović je napomenuo da njemu za posao uoptše nije ni bilo bitna vlasnička struktura kompanije, ali i da ništa protiv nije imao da iza Nibens grupe stoji Delta, čak šta više njemu je to bilo poželjno.

Odgovarajući na pitanja tužioca, Mihailović je rekao da je Miškovića "sreo" na neformalnom ručku u "Kolonijal sanu" na koji ga je pozvao Đurašković.

"Tu se nije govorilo o poslu, već o nekim trivijalnim temama. Ja ne mogu da kažem da poznajem Miroslava Miškovća već samo da sam ga sreo na ručku", naglasio je optuženi za pomaganje u zloupotrebama sa putarskim preduzećima.

Mihailović je ranije danas negirao krivično delo, ističući da se u berzanske i bankarske poslove uopšte ne razume i da je u najvećem delu svoj posao obavljao na terenu.

Suđenje se nastavlja sutra.

Optužžnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 159 idi na stranu