NS: Roditelji sami opremaju vrtiće

Novi Sad -- Roditelji čija deca idu u Predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo" u Novom Sadu sami opremaju vrtiće jer Gradska uprava nije za to izdvojila novac.

Izvor: "24 sata"
Podeli

Kako pišu "24 sata", roditelji tako kupuju krevetiće, dušeke, klima-uređaje, televizore, igračke, kao i ostalu opremu.

"Svesni smo da je 'Radosno detinjstvo' u lošem materijalnom stanju i zato smo se u Savetu roditelja dogovorili da pokušamo što više da animiramo roditelje da pomognu u prikupljanju novca. Do sada su kupljeni klima-uređaji, televizori, tepisi, tobogani, a u nekim vrtićima su roditelji sami farbali ogradu, ozelenjavali dvorišta", Jovanka Balać iz Saveta roditelja. Iako imaju razumevanja za to što je ustanova u finansijskom kolapsu, roditelji su ogorčeni što gradski čelnici nemaju sluha za probleme u vrtićima.
"Potpuno je neverovatno da su gradu vrtići zadnja rupa na svirali, jer Gradska uprava za obrazovanje nije dala novac za opremanje dečjih soba u novoizgrađenim objektima. Pa šta će nam onda ti novi vrtići ako deca ne mogu da se usele u njih?", pita se Jovana Ćulum, koja je u svom vrtiću platila zajedno s drugim roditeljima nove dušeke za krevete, ormariće, pa i nove igračke.

I direktor Predškolske ustanove Marko Grgurović kaže da su roditelji pokazali dobru volju da učestvuju u kupovini neophodnih stvari za vrtiće. "Jedan otac se čak ponudio da kupi kompletan nameštaj za sobu u novom, nadograđenom delu vrtića u Petrovaradinu kada je čuo da iz grada nije dat novac za opremanje tih soba", kaže Grgurović.
Roditelji osim mesečnog računa za vrtić, koji iznosi između 3.000 i 5.000 dinara, svakog meseca u vrtiće donose i papirne ubruse, vlažne maramice, tečni sapun, bojice i flomastere. U nekim objektima je, zahvaljujući Savetu roditelja, odlučeno da se skuplja roditeljski dinar u visini od 200 dinara mesečno.

Član Gradskog veća za obrazovanje Radomir Dabetić uverava da će grad rebalansom budžeta opredeliti novac za opremanje praznih soba u novoizgrađenim vrtićima u Radničkoj ulici, u Veterniku i Petrovaradinu. Ako se ovo obećanje ispuni, oko 1.000 dece poći će u nove vrtiće, pa će konačno biti i ukinuta zloglasna lista čekanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu