FR: Desnica o zločinu u Odesi

Pariz -- Jedan od lidera Nacionalnog fronta, francuske stranke ekstremne desnice, u subotu je osudio "masakr nad ruski govorećim građanima Ukrajine".

Izvor: Beta
Podeli

Povodom nasilja u kojem je poginulo 46 ljudi u petak u luci Odesa na jugu Ukrajine, zvaničnik Nacionalnog fronta, Emerik Šoprad je u saopštenju "osudio brutalnu politiku novih vlasti u Kijevu protiv naroda jugoistočne Ukrajine".

"Pozivamo Vladu Francuske da oštro osudi masovan zločin u Odesi gde su ekstremističke milicije 'Desnog sektora' namerno spalile građane koji su se sklonili u Dom sindikata, ne libeći se da tuku one koji su pokušali da pobegnu od vatre", piše u saopštenju.

Šoprad je ocenio da, "ako Evropska unija brzo ništa ne uradi da bi zaustavila masakr nad ruski govorećim civilima Ukrajine, Rusija će neminovno biti primorana da preduzme humanitarnu operaciju da bi ih zaštila".

Šoprad je u izbornom okrugu Il d'Frans na čelu liste Nacionalnog fronta za evro-izbore 25. maja.

Najnoviji je bilans da je u petak u Odesi tokom sukoba stradalo 46 ljudi, pristalica jedinstvene Ukrajine i proruskih separatista.

Prema izveštaču AFP, nasilje je počelo kada je nekoliko stotina proruskih aktivista napalo povorku pristalica proevropskih vlasti u Kijevu, a zatim se zabarikadiralo u Domu sindikata gde je, pod još nerazjašnjenim okolnostima, ubrzo izbio požar.

Ima izveštaja da su zgradu zapalile pristalice proevropskih vlasti u Kijevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu