"Nisu nas zlostavljali"

Kijev -- Šef grupe vojnih posmatrača OEBS-a, koje su proruski pobunjenici zatočili u istočnoj Ukrajini, izrazio je "duboko olakšanje" jer su oslobođeni.

Izvor: Beta
Podeli

Oni su bili zatočeni više od nedelju dana.

"Srećni smo, to je veliko olakšanje", rekao je nemački pukovnik Aksel Šnajder reporterima tokom putovanja ka gradu Donjecku.

Strani posmatrači - četiri Nemca, i po jedan Danac, Čeh i Poljak, otputovaće iz Donjecka za Berlin avionom koji je poslala Nemačka, a zatim će u svoje zemlje.

Četiri pritvorena ukrajinska vojna zvaničnika puštena su istovremeno, i već su avionom doputovala za Kijev. Na kijevskomaerodromu Borispol dočekali su ih premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk, ministar inostranih poslova Andrij Dečtčica i ambasadori zemalja EU.

"Nisu nas zlostavljali, sve je dobro prošlo", rekao je novinarima pukovnik iz ukrajinskog Generalštaba, Igor Turovski.

"Davali su nam da jedemo i pijemo, i omogućili nam da spavamo", rekao je on, dodavši da su zatočeni Ukrajinci tretirani na isti način kao i stranci.

"Uhapsili su nas jer nismo za posetu dobili dozvolu predstavnika (pobunjenih separatistista) lokalnih vlasti koje imaju drugačiji pogled na situaciju", rekao je on.

Posmatrači su bili uhvaćeni 25. aprila u Slavjansku, pro-ruskom uporištu u istočnoj Ukrajini, gde su ih pobunjenici dva dana kasnije, okružene naoružanim stražarima, pokazali novinarima.

Jedan od inspektora OEBS, Šveđanin s blagim dijabetesom, oslobođen je 27. aprila.

Vođa separatista iz Slavjanska, Vjačeslav Ponomarev, rekao je da su oni bili njegovi "gosti", a "ne taoci", a najpre ih je nazvao "ratnim zarobljenicima".

"Bilo je veoma napeto poslednje dve noći" zbog pokretanja napada ukrajinskih snaga na Slavjansk u petak, 2. maja, rekao Aksel Šnajder.

"Ali, na kraju, zahvaljujući saradnji svih ključnih aktera, sve se savršeno završilo", rekao je on.

Jedan od inspektora OEBS je izjavio da su u nekim trenucima strahovali za sebe.

"Tri puta opasnost je bila realna", rekao je poljski major, Kšištof Kobielski novinarima u Donjecku, prenela je poljska televizija TVN24.

Major je rekao da kada se začula razmena vatre u blizini, tokom napada ukrajinskih oružanih snaga na Slavjansk, "zaćutali smo i legli na zemlju".

"Oko nas je bilo stotinak ljudi naoružanih noževima, pištoljima i automatskim oružjem. Teško je reći da bi smo se odbranili da je došlo do akcije protiv tih vojnika", dodao je on.

"Uglavnom nismo imali informacije, nismo znali šta se dešava oko nas", rekao je Kobielski.

Poljski major je pohvalio držanje lidera grupe posmatrača OEBS-a, nemačkog pukovnika Aksela Šnajdera tokom pritvora.

Tri oficira bezbednosnih službi Ukrajine, uhapšena u isto vreme kada i tim OEBS, pobunjenici "i dalje drže", izjavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk na aerodromu.

Po guverneru oblasti Donjecka, Sergiju Taruti, peti Ukrajinac, takođe oslobođen član tima OEBS, ostaće u toj oblasti iz medicinskih razloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu