Slavjansk: Oborena tri helikoptera

Ukrajinska vojska otpočela je akciju u istočnom gradu Slavjansku. Najmanje dve osobe su ubijene, a oborena su tri helikoptera.

Izvor: B92

Petak, 02.05.2014.

08:11

Default images

Zvanični kanali potvrdili su da su dva ukrajinska vojna helikoptera srušena, a ruski mediji javljaju da je srušen i treći.

Kako javljaju ruski mediji, treći helikopter je oboren, a ne zna se šta je sa posadom koja se u njemu nalazila.

Kako je ranije objavljeno, vojska sprema napad i na proruske jedinice u gradu Kramatorsku, koji se nalazi na 19 kilometara od Slavjanska.

Kako navode izvori sa obe strane, u Slavjansku je ubijen najmanje jedan pripadnik proruskih snaga, a stradao je i pilot oborenog vojnog helikoptera, a ima više ranjenih. Iz Kijeva navode da je ubijen još jedan vojnik. Situacija je trenutno uglavnom mirna.

Kako javljaju Ria novosti, helikopter sa naoružanim pripadnicima nacionalističkog pokreta Desni sektor sleteo je u Slavjansk.

Ukrajinska vojska je ranije danas zauzela devet kontrolnih punktova na obodima grada uz podršku 20 letelica i oklopnih vozila, ali još nije otpočela napade na položaje proruskih "jedinica za samoodbranu" u samom gradu.

Objavljeno je i da su proruske snage oborile najmanje dva helikoptera, a potvrđeno je da je jedan ukrajinski pilot poginuo, dok je jedan zarobljen. Iako je ranije javljeno da je oboreno više letelica, poslednje informacije agencije AP govore da to nije tačno. "Jedan pilot je poginuo i ima povređenih. U obaranju helikoptera su korišćeni ručni bacači, a u tome su učestvovali strani profesionalni plaćenici i stručnjaci za sabotažu. Vojska je dosad preuzela devet punktova od terorista", rekao je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Aleksabdart Avakov.

On je naveo da su jutros počele akcije "oslobađanja talaca, zauzimanja zgrada i uspostavljanja mira" kod Kramatorska i Slavjanska i da u njima učestvuju pripadnici MUP, Nacionalne garde i oružanih snaga.

"Železničke veze u zoni izvođenja operacije biće prekinute, a saobraćaj na putevima u području Slavjanska je sveden na minimum", rekao je Avakov.

Trenutno je u Slavjansku mirno, a prema izveštajima agencjia u ranim jutarnjim časovima se čula sirena za uzbunu proruskih snaga, zatim i pucnji i detonacije, da bi se sve smirilo za nekoliko minuta.

Poslednjih sati se sporadično čuju pucnji iz lakog naoružanja, javljaju strani izveštači.

"Oni su napali sa severa. Sada je vatra prestala. Prema našim podacima, oni se grupišu i mogu pokušati da napadnu sa druge strane", saopštio je lider lokalnog ogranka Komunističke partije Ukrajine Anatolij Hmeljovoj, a prenosi radio Glas Rusije.

EU poziva proruske demonstrante da oslobode zgrade

EU je saopštila da prati događaje u istočnoj Ukrajini sa povećanom pažnjom, pozivajući proruske aktiviste da oslobode zgrade koje su zauzeli i ljude koje drže u njima. Kako je prenela Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, EU poziva na prestanak "nelegalnih akcija naoružaniih separatističkih grupa".

"Okupirane zgrade moraju biti napuštene, svi ljudi koji su ilegalno u njima zadržani moraju biti oslobođeni, uključujući i posmatrače OEBS-a", rekla je Kocijančičeva, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: