"Rusija partner, bez vojne akcije"

Angela Merkel isključila mogućnost vojne intervencije zbog rusko-ukrajinskih odnosa, rekavši da ona računa na diplomatsko rešenje te evropske krize.

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2014.

23:38

Default images

U govoru pred oko 1.200 ljudi u Frankfurtu, uoči evropskih parlamentarnih izbora narednog meseca, nemačka kancelarka je rekla da ne smeju biti zaboravljene lekcije iz dva svetska rata, vođena prošlog veka.

"Da li ćemo išta naučiti 100 godina nakon Prvog svetskog rata i 75 godina nakon početka Drugog svetskog rata, ako posegnemo za istim metodima. Ne", rekla je Merkelova.

"Ja ću nastaviti da radim na dobrim odnosima sa Rusijom", rekla je Merkelova i dodala "mi nećemo rešiti naše sukobe u Evropi vojnim sredstvima. Vojna rešenja mogu biti isključena", dodala je ona dobivši jak aplauz prisutnih.

Nemačka koja se u velikoj meri oslanja na uvoz ruskog prirodnog gasa, nastoji da umiri napetosti zbog Ukrajine i na zapadu je viđena kao zemlja koja nije rada uvođenju sankcija Moskvi, preneo je Rojters.

Anketa televizije ARD objavljena večeras, pokazala je da je 72 odsto Nemaca zabrinuto da bi mogao da se vrati hladni rat između Rusije i Zapada, dok se samo 18 odsto ispitanika izjasnilo za vojnu podršku Ukrajini.

Merkelova koja će se u petak posetiti američkog predsednika Baraka Obamu, rekla je da je važno da se nastave razgovori.

"Donja linija je da računamo na diplomatsko rešenje. Mi pomožemo Ukrajini na teškom putu i mi želimo da nastavimo da imamo razumno partnerstvo s Rusijom", rekla je Merkelova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: