"Plašljiv odgovor Obame Rusima"

Vašington -- Senatori iz redova Republikanske partije kriktikovali odgovor predsednika SAD Baraka Obame na postupanje Rusije prema Ukrajini kao plašljiv i nedovoljan.

Izvor: Beta, AP
Podeli

Osam republiaskih senatora na čelu s vođom manjine u Senatu Mičem Mekonelom ponudili su alternativan pristup kojim bi bile uvedene sankcije ruskom bankarskom i energetskom sektoru, dok bi Ukrajini bilo poslato oružje.

Republikanci navode da se nadaju podršci tim merama od Demokratske partije, kao i da će makar prinuditi Belu kuću da razvije kohezivnu
stretegiju umesto ad hok poteza.

"Duboko sam razočaran plašljvim odgovorom na rusku agresiju", rekao je Mekonel.

SAD i Evropska unija uvele su ove nedelje nove sankcije zvaničnicima i biznismenima u Rusiji zbog aneksije Krima i nemira na istoku Ukrajine.

Republikanci navode da je Obamin odgovor mlak i neefikasan kao što su bile njegove reakcije na krize u Siriji i Libiji.

"Predsenik ima čudnu sposobnost da potceni svaku krizu i da zakasni", rekao je senator Lindsi Grem.

Republikanci su predložili zakon koji će ubrzati razvoj raketne odbrane u Evropi i obezbediti podršku saveznicima u NATO za raketnu odbranu, uvesti kazne za četiri ruske banke, energetske monopoliste poput Gasproma i ruskog izvoznika oružja Rosoboroneksport. Predvidjeno je i 100 miliona direktne vojne pomoći Ukrajini s protivtenkovskim i protvvazdušnim oružjem.

strana 1 od 488 idi na stranu