Lavrov: Ne srljamo u glupe stvari

Santjago/Moskva -- Ruski ministar spoljih poslova Sergej Lavrov izjavio da Rusija neće srljati u "glupe stvari" u reakciji na pritisak SAD i EU zbog situacije u Ukrajini.

Izvor: Beta, AP, Tanjug
Podeli

Lavrov je u Čileu rekao da su sankcije Zapada Rusiji "potpuno besmislene".

"Nećemo srljati u glupe stvari. Želimo našim partnerima da omogućimo da se smire", rekao je Lavrov posle sastanka s čileanskim
ministrom spoljnih poslova Eraldom Munosom.

Ruski ministar je naznačio da će Moskva ramotriti svoj stav "ako će se njihovo delovanje nastaviti, ako će koristiti ekonomske poluge".

Lavrov je pozvao danas na direktan dijalog između vlasti u Kijevu i jugoistočnog dela Ukrajine.

"Uloga Rusije, SAD, EU i svih drugih zainteresovanih država nije da se stave na jednu od strana u Ukrajini već da pomognu da se otpočne direktan dijalog izmedju onih koji su preuzeli vlast u Kijevu i onih koji se ne slažu sa njima, prvenstveno na jugoistoku zemlje", rekao je Lavrov, javio je Itar-Tass.

On je dodao da je pre nekoliko dana načinjen takav pokušaj dijaloga u okviru diskusije i okruglog stola uz posredovanje OEBS-a između lidera u Kijevu i opozicije.

Američki i zvaničnici EU su, međutim, blokirali takvu inicijativu, to je žalosno, rekao je Lavrov, navodi Itar-Taš.

"Mi ćemo ipak nastaviti da pozivamo na puno poštovanje i ispunjenje Ženevskog sporazuma, pa iako naši partneri pokušavaju da to izbegnu", dodao je on.

Lavrov je takođe rekao da bi bilo pogrešno misliti da saveznici SAD ne bi mogli da sarađuju sa Moskvom.

Pogrešno je misliti da ako je neko saveznik SAD on ne može biti partner Rusije i obratno, kazao je Lavrov, prenosi Itar-Tass.

On je ukazao da Vašington želi da sarađuje sa zemljama koje su članice Organizacije ugovora o zajedničkoj bezbednost i partneri Rusije.

strana 1 od 488 idi na stranu