Rascep u Pozitivnoj Sloveniji

Vladajuća slovenačka stranka Pozitivna Slovenija se, kao što je i bilo očekivano, podelila nakon reizbora Zorana Jankovića na mesto predsednika.

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2014.

14:21

Default images

U slovenačkom parlamentu je danas počeo postupak za osnivanje nove poslaničke grupe.

Stranku je najpre juče napustila premijerka Alenka Bratušek, a danas su joj se priključila 12 poslanika među kojima su dva ministra i troje državnih sekretara.

Ljubljansko Delo piše da bi nova poslanička grupa, koja će podržavati aktuelnu vladu na čelu sa Bratušekovom, lako bi mogla da postane zametak nove stranke.

O tome, piše list, postoji mnogo spekulacija ali se postavlja pitanja i da li će se u tome uspeti. Janković se nije oglasio ovim povodom.

Ukoliko nova poslanička grupa bude formirana od svih 12 sada već bivših članova Pozitivne Slovenije i, ako im se priključe koalicioni partneri SD, DS i DeSUS, premijerka Bratušek bi u Skupštini imala podršku 33 poslanika.

Prema Poslovniku, poslanici koji su izabrani sa poslaničkih lista pojedinih partija u slučaju rascepa partije mogu da formiraju poslaničku grupu od najmanje tri člana ili da pristupe nekoj od poslaničkih grupa.

Nakon više od godinu dana od napuštanja liderske pozicije u Pozitivnoj Sloveniji Janković se vratio i time izazvao krizu ne samo u svojoj stranci već i u slovenačkoj vladi.

Bratušekova je juče u Ljubljani razgovarala sa predsednikom Borutom Pahorom, a nakon toga je izjavila da napušta Pozitivnu, ali da ostaje na premijerskoj poziciji do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora koji bi se mogli dogodoiti već u junu.

Za vanredne parlamentarne izbore založio se i najuticajniji opozicioni lider i bivši premijer slovenačkih demokrata Janez Janša kome je upravo ovih dana potvrdjena zatvorska kazna u trajanju od dve godine zbog korupcije u slučaju fisnke firme Patria.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: