"CG u NATO - slobodna Evropa"

Poziv Crnoj Gori u NATO na samitu u Velsu bio bi prilika za dovršenje projekta slobodne i celovite Evrope, kaže crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić.

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2014.

13:27

Default images

Lukšić učestvuje na konferenciji Atlantskog saveta “Celovita i slobodna Evropa” koja se 29. i 30. aprila održava u Vašingtonu povodom obeležavanja značajnih jubileja za Evropu i NATO, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

Prvog dana konferencije, tokom izlaganja na panelu “Konsolidacija juga Evrope”, potpredsednik vlade Crne Gore Lukšić je podvukao progres koji je Crna Gora ostvarila u četiri ključne oblasti u okviru evroatlantskih integracija - vladavina prava, reforma vojnog i bezbednosnog sektora i jačanje javne podrške za članstvo u NATO.

"Lukšić je zaključio da do sada ostvarene reforme u međusobno komplementarnim procesima evropskih i evroatlantskih integracija, veoma aktivna uloga u mehanizmima regionalne saradnje, doprinos operacijama očuvanja mira širom sveta, između ostalog, preporučuju Crnu Goru za konačnu fazu integracije u NATO na samitu u septembru ove godine", navodi se u saopštenju.

Lukšić je naglasio da posao na Balkanu još uvijek nije završen, te da upućivanje poziva za članstvo Crnoj Gori na samitu u Velsu predstavlja odličnu priliku za unapređenje stabilnosti i bezbednosti u regionu i dovršenje projekta slobodne i celovite Evrope. On je ocenio da je kredibilna politika otvorenih vrata NATO-a, ali i EU najefikasniji instrument u procesu konsolidacije evropskog juga.

Na konferenciji je učestvovao i državni sekretar SAD Džon Keri, koji je, kako se navodi, imao kraće susrete sa prisutnim ministrima.

"On je u svom obraćanju istakao da je kriza u Ukrajini poziv Alijansi da obnovi ulogu zbog koje je Alijansa i osnovana, a to je odbrana njene teritorije i unapređenje transatlantske bezbednosti. Državni sekretar Keri je posebno apelovao na jačanje odbrambenih budžeta država članica, unapređenje energetske saradnje i što skorije okončanje pregovora o Transatlantskom sporazumu o trgovini i investicijama u cilju daljeg pospešivanja ekonomske saradnje", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: