Formiran Savez za promene u RS

Jedanaest opozicionih parlamentarnih, veći broj nevladinih organizacija iz Republike Srpske potpisalo je danas u Deklaraciju o osnivanju Saveza za promene.

Izvor: Beta

Sreda, 30.04.2014.

13:29

Default images

U Deklaraciji se navodi da je osnovni cilj Saveza razvoj i napredak RS kao ravnopravnog entiteta unutar BiH, opredeljenje za članstvo BiH u Evropskoj uniji, te jačanje specijalnih veza sa Srbijom.

Savez za promene čiju okosnicu čine Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP) i Narodni demokratski pokret (NDP), nastupiće oktobra na opštim izborima kao jedinstven politički blok, sa zajedničkim kandidatima za predsednika RS i člana Predsedništva BiH, s ciljem formiranja zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u RS i BiH.

Ukoliko posle oktobarskih izbora preuzmu vlast, potpisnici Deklaracije su se obavezali na suštinske reforme u svim oblastima društva i rad na poboljšanju društveno-ekonomskog položaja građana RS.

"Dolaskom na vlast Savez za promene će insistirati na sankcionisanju društvenih deformacija i nepravdi, odmah će procesuirati nosioce kriminala i korupcije u RS i oduzeti nezakonito stečenu imovinu. Javno ćemo objaviti sve afere, tajne ugovore i njihove aktere koji su RS i njenim građanima prouzrokovali štetu od više milijardi maraka", piše u Deklaraciji.

Pre potpisivanja Deklaracije pročitan je Proglas u kojem je poručeno da "ko tvrdi da voli i štiti RS, ne sme da je potkrada, ne sme da njenom narodu čini nepravdu i ne sme da ga gura u sukobe".

Potpisnici Deklaracije istakli su potrebu za promene u RS jer "narod traži pravdu, borbu protiv korupcije, traži pokretanje privrede i radna mesta".

"Politika je mogućnost izbora, a moguće je podržati Dodikovu vlast i nadati se da će popraviti stanje. Mi ne verujemo u takvu mogućnost jer su oni odgovorni za postojeće stanje, pošto je ono posledica njihovog rada. Druga mogućnost i jedini pravi izbor su sveobuhvatne promene u RS koje nudi Savez za promene", stoji u Proglasu.

Mladen Bosić, lider SDS, najveće opozicione stranke, izjavio je da je formiranje Saveza za promene ključan politički događaj u RS jer najavljuje nove političke procese i dolazak nove, odgovornije vlasti.

On je ocenio da je vladajuća koalicija u RS, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), "odgovorna za privrednu propast Republike Srpske".

"Formiranje Saveza za promene u stvari znači novi politički ambijent u Republici Srpskoj. Ovaj današnji čin imaće efekta u oktobru i dobiće sve širu podršku", kazao je Bosić.

Lider PDP Mladen Ivanić poručio je da je cilj Saveza za promene opstanak, razvoj i napredak Republike Srpske.

"Ovo je značajan dan. Nastao je Savez koji ima snagu, potencijal i moć da smeni aktuelnu vlast i mi ćemo to sigurno uraditi", istakao je on.

Predsednik NDP Dragan Čavić ocenio je da je Savez nastao kako bi konačno sa vlasti skinuo vladajuću koaliciju, koja je na čelu RS poslednjih devet godina.

"Savez za promene ima kapacitet da menja stvari i nastao je da bi se konačno sa vlasti skinuo SNSD, Demokratski narodni savez (DNS) i
Socijalistička partija koje zajedno proteklih devet godina vode RS u propast. NDP se pridružio Savezu za promene i želimo da ovaj Savez bude sušta suprotnost Miloradu Dodiku i njegovim sledbenicima", poručio je Čavić.

Dodik: Savez sa sahrane

Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik nazvao je novoformirani opozicioni Savez za promene "savezom za sahrane".

"Mislim da se radi o savezu za sahrane, a ne promene, imajući u vidu činjenicu šta su sve oni činili. Taj opozicioni blok, kada bi došao na vlast, a uveren sam da do toga neće doći, sahranio bi RS", kazao je aktuelni entitetski predsednik.

On je ocenio da su u opozicionom bloku "stari likovi i reciklirana masa sa starim idejama i željom za osvetama, dok za promene treba polet, a on se nalazi u SNSD", prenela je agencija Fena.

Dodik tvrdi da Savez za promene želi da u RS dođe "mekša politička struktura", koja zagovara institucionalno jačanje BiH, na uštrb RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: