"Ukinuti status kandidata MKD"

Nemački poslanik u EP, poreklom Grk, Jorgos Šacimarkakis zatražio je u mešovitom izveštaju EU da se Makedoniji ukine status kandidata za priključenje Uniji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.04.2014.

13:52

Default images

Kako piše makedonski portal Tema, Šacimarkakis će ovoga puta podršku za novi mandat u Evropskom parlamentu traziti od Grka umesto od Nemaca, a sada igra na kartu "nacionalnog pitanja" i preko Makedonije se dodvorava Grčkoj.

Šacimarkakis tvrdi da je aktuelni premijer i lider VMRO-DMPNE Nikola Gruevski unazadio Makedoniju.

"U zemlji nema slobode izražavanja, projekat "Skoplje 2014" je uvreda jer predstavlja ponovno pisanje istorije na nacionalistički način...", naveo je Šacimarkakis u svom izveštaju Mešovitom komitetu EU zatraživši da se Makedoniji ukine status kandidata za priključenje EU.

"Skoplje je zabeležilo napredak na tehničkom ali ne i na političkom nivou. U Grčkoj je poznato kakve primedbe stižu u vezi povrede kulturnog nasledstva, ali je to sve počelo i sa drugom zemljom, sa Bugarskom, a odnedavno su počele i uvrede prema Albancima. I sad kada je Gruevski ponovo pobedio na izborima, smatram da mi kao Evropska unija treba da promenimo našu politiku", izjavio je Šacimarkakis.

Makedonija je kandidatski status dobila decembra 2005. godine, ali do danas nije otpočela pregovore o priključenju EU zbog spora sa Grčkom oko imena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: