Kako region obeležava 1. maj

Međunarodni praznik rada 1. maj region će obeležiti uglavnom protestima, a ne urancima. Politički lideri kažu da su svesni teške situacije u kojoj su radnici.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.04.2014.

22:22

Default images

Protestna okupljanja u BiH kao i protestne šetnje u Crnoj Gori i Hrvatskoj posledica su izuzetno loše ekonomske i socijalne situacije radnika.

U Bosni i Hercegovini 1. maj - praznik rada biće obeležen nastavkom gotovo tromesečnih socijalnih protesta.

Tako će se, na primer i sutra nastaviti mirno okupljanje Mostaraca, a obeležavanje 1.maja proteći će uz raznovrstan program, najavio je Dnevni avaz.

Prvomajsko druženje će biti ujedno i demonstracija za 1. maj, ne znamo kako da ga zovemo -praznik rada ili nerada, kažu predstavnici mostarskih demonstranata.

U Sarajevu se uporni demonstranti, nezadovoljni vlastima i socijalnom situacijom, okupljaju već mesecima pa se očekuje da će tako biti i sutra.

Pred Praznik rada, i sindikati u BiH ističu da je položaj radnika jako težak, počev od toga da su plate i tamo gde su redovne, jako niske, a da u mnogim slučajevima radnicima nisu uplaćeni porezi i doprinosi.

Dragana Vrabičić, predsednik Sindikata gradjevinarstva i stambeno-komunalne delatnosti Republike Srpske, upozorava da su pritom ljudi zaduženi i zaključuje da "nažalost ništa ne ukazuje na to da će se stanje popraviti u skorije vreme".

Da je većina radnika u BiH nezadovoljna, smatra i Avad Bahto, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata BiH, koji ukazuje i na težak status gradjana na birou, dok su medju onima koji imaju radno mesto vrlo retki radnici koji osiguravaju minimum egzistencije, pa ocenjuje da će "vreme ispred nas doneti još gore nego što je danas".

Privrednici potvrđuju da radnicima nije lako i navode da je poslovna klima u BiH vrlo loša, ima sve manje investiranja, dobar deo radnika se vodi na čekanju u preduzećima.

"Možemo reći da je radnička klasa u BiH, pa i Brčko distriktu, u vrlo nezavidnom položaju", ocenjuje Ševal Suljkanović, predsednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta, a prenose Nezavisne novine. Sindikalne centrale u Hrvatskoj organizovaće prvomajsku protestnu povorku u Zagrebu sa 1100 učesnika pod geslom "Crveni karton Vladi", koje će držati u rukama. Na tom skupu tražiće raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora, pri čemu neće, kao lani, biti velikog protesta u centru grada.

Oni će, kako su najavili, poručiti Vladi, za koju smatraju da je marionetska, da je "stotine hiljada nezaposlenih s malim izgledima da će naći dostojan posao, a da stotine hiljada zaposlenih strahuje od otkaza", kao i da se "ne opiru reformama već neznanju, tragično neuspešnoj ekonomskoj politici i isto takvoj vlasti".

U Hrvatskoj su aktuelni i pregovori o izmenama Zakona o radu, u kojima sindikati zameraju da nisu bili pitani, tvrde da žele kompromis ali ne i narušavanje osnovnih radničkih prava, prenela je agencija Hina.

Međunarodni praznik rada sindikati u Crnoj Gori ove godine, za razliku od prethodnih, obeležavaju u Podgorici protestnim šetnjama, ali i muzičkim hepeningom. Ipak, ni najznačajniji datum za radnike sindikate nije "pomirio"- opet će odvojeno marširati ulicama Podgorice, prenose podgorički mediji.

Kako je za portal CdM potvrdio Vidak Đuranović iz Samostalnog sindikata ta organizacija će ove godine Praznik rada obeležiti protestnom šetnjom ulicama Podgorice, koja će biti završena muzičkim hepeningom.

Tokom protestnog marsa biće upućena poruku institucijama o neophodnosti otvaranja novih radnih mesta u proizvodnji.

Druga struja, Ujedinjeni Samostalni sindikat Crne Gore, odvojeno će organizovati protestnu šetnju, ispred zgrade Vlade, jer se protive održavanju hepeninga.

I političari u regionu svesni su teške ekonomske situacije ali u čestitkama izražavaju i nadu u bolju budućnost.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović istakao je da su zajedništvo i solidarnost, kult rada i njegovo vrednovanje, pravi put u borbi s bedom, mada se praznik rada ove godine obeležava u okolnostima višegodišnje privredne krize.

I premijer Zoran Milanović čestitao je praznik rada uz poruku da su u Vladi svesni da gradjani još ne osećaju rezultate Vladine reformske politike, ali da zbog budućnosti Hrvatske, Vlada ne sme odustati od promena i neće se prepustiti populizmu.

On ističe i da ovogodišnji 1. maj Hrvatska obeležava u teškoj privrednoj situaciji, najtežoj od poslednjeg rata, a da su za to krive godine neodgovornog gomilanja dugova i života iznad stvarnih mogućnosti.

Premijerka RS Željka Cvijanović poručila je da će entitetska vlada nastaviti da jača dijalog sa socijalnim partnerima, s ciljem unapredjenja životnog standarda svih radnika u RS.

I predsednik RS Milorad Dodik poručio je da će institucije nastaviti da budu maksimalno posvećene poštovanju radničkih prava. On je u čestitki povodom 1. maja naveo da će se institucije RS sa sindikatima i poslodavcima truditi da sačuvaju što veći broj radnih mesta, poboljšaju položaj radnika i stvore uslove za novo zapošljavanje.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović u prvomajskoj čestitki izrazio je želju da se "u vremenu koje je pred nama intenzivnije posvetimo ekonomskom razvoju naše zemlje, investicijama i otvaranju novih radnih mesta, nastavku izgradnje društva socijalne pravde i jednakih šansi za sve gradjane, eliminisanju korupcije i kriminala", objavili su mediji u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: