"Podstrek Srbiji na putu ka EU"

Predsednica skupštine Maja Gojković u razgovoru sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton istakla je da su evropske integracije prioritet spoljne politike Srbije

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.04.2014.

18:56

Default images

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, u razgovoru sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, istakla je da je Srbija svojim izborom parlamentaraca uspostavila konsenzus oko evropskih integracija kao prioriteta spoljne politike Srbije, "budući da u parlamentu nema nijedne političke opcije koja smatra da put Srbije nije put članstva u Evropskoj uniji".

Gojković je naglasila značaj trenutka u kojem je Ešton došla u posetu Srbiji, odmah nakon konstituisanja srpske skupštine i izbora premijera, ocenivši je kao podršku i značajan podstrek Srbiji na putu evrointegracija, saopštio je Kabineta predsednice Narodne skupštine.

Predsednica parlamenta je zahvalila je Eštonovoj na konkretnom učešću i zalaganju povodom procesa evrointegracija i pitanja Kosova i Metohije, dodavši da usvajanje evropskih normi ne predstavlja samo instrument u procesima evrointegracija, već i nezavisnu vrednost unapredjenja životnog standarda u Srbiji.

Gojković je ukazala i na značaj uloge parlamenta na putu koji je pred Srbijom, rekavši da je uloga te institucije zakonodavna, poručivši da su parlamentarci spremni da budu dan i noć u Skupštini Srbije kako bi i administrativno i politički i na svaki drugi način usaglasili legislativu Srbije sa legislativom Evropske unije.

Predsednica Skupštine je ukazala i na značaj koji Narodna skupština pridaje javnosti u radu, izrazivši zadovoljstvo visokom ocenom Srbije u Rezoluciji Evropskog parlamenta.

Ona je podvukla i značaj parlamentarne diplomatije za koju je odala priznanje prethodnom predsedniku Narodne skupštine Nebojši Stefanoviću, dodavši da se nada nastavku intenzivne saradnji sa Evropskim parlamentom, sa čim se saglasila i visoka predstavnica Evropske unije.

Ešton je zahvalila na dočeku i istakla da joj je velika čast i zadovoljstvo što je u poseti Srbiji u trenutku kada je formirana nova Vlada.

Ona je istakla da zna koliki je značaj Skupštine u izazovima koji slede i da će se, s obzirom na uloženi napor u izradi Strategije za pridruživanje Evropskoj uniji, radovati napretku Srbije.

Ešton je naglasila da joj je bila privilegija da radi sa političarima iz Srbije na dijalogu između Beograda i Prištine i predsednici Narodne skupštine i Vladi prenela najbolje želje svih 28 zemalja članica Evropske unije, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: