UNS i NUNS: SNS zastrašuje novinare

UNS i NUNS su naveli da su zabrinuti i da osuđuju saopštenja SNS u kom se optužuje RTS da služi kao "poligon za prljave napade na Aleksandra Vučića".

Izvor: Beta

Nedelja, 27.04.2014.

13:06

Default images

U saopštenju UNS je ocenio da "takva optužba, bez navodjenja bilo kog primera navodne 'prljave kampanje', predstavlja klasičan vid pritiska na RTS i slobodu medija u Srbiji, kao i zastrašivanja novinara".

UNS je javno upitao koliko će najmoćnija politička stranka u Srbiji tokom mandata biti tolerantan prema kritikama, ako ovako reaguje na vrhuncu popularnosti.

NUNS saopštava da ovakav nastup vladajuće stranke vraća Srbiju u vreme kada su mediji bili "ili apsolutno poslušni, ili su se držali svoje uređivačke politike rizikujući opstanak, pa i živote novinara i urednika".

NUNS podseća naprednjake da je posao novinara da u ime javnosti postavljaju pitanja, a posao političara i drugih javnih ličnosti jeste da odgovaraju na ta pitanja. "Ne postoje pogrešna pitanja, postoje samo pogrešni odgovori, a jutrošnje saopštenje SNS-a jedan je od najlošijih 'odgovora' koji je iz vrha vlasti stigao u proteklih nekoliko godina", ocenio je NUNS i podsetio vladajuću stranku da ni država ni drugi centri moći nemaju pravo da se mešaju u uređivačku politiku medija.

Udruženje je navelo da odgovarajuće zakonske norme predviđaju slobodnu uređivačku politiku javnog servisa i pozvalo RRA koja je zadužena za elektronske medije, da pažljivo razmotri ovaj slučaj i preduzme mere u skladu sa zakonom kako bi zaštitila nezavisnost javnog servisa.

Dodatni razlog za zabrinutost javnosti jeste činjenica da SNS u saopštenju uopšte nije navela na koju emisiju tačno misli i šta joj se konkretno ne dopada, zadržavši se na paušalnoj opceni da RTS želi da 'unizi vladu i Aleksandra Vučića', piše u saopštenju NUNS-a.

NUNS je istakao da ne vidi drugi razlog za ovakav pristup osim namere da se svim novinarima i urednicima stavi do znanja da vode računa o tome šta pišu, govore i pitaju.

"To otvara put za novo jačanje ionako preterano prisutne autocenzure", ocenio je NUNS.

Udruženje je pozvalo novinare, novinarske asocijacije i udruženja, kao i organizacije civolnog društva i državne organe, da učine sve kako bi se zaustavilo ograničavanje medijskih sloboda i stvorili uslovi za istinsku reformu medijskog sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: