Novinari se moraju osećati slobodno

Beograd -- Mandatar Aleksandar Vučić rekao je u ekspozeo da će vlada biti posvećena zaštiti slobode govora i nastavku istrage i rešavanju slučajeva ubistava novinara.

Izvor: B92
Podeli

"Bez obzira što ja nekada ne volim pitanja koja mi se postavljaju i što se strašno iznerviram kada ujutro vidim šta pišu, novinari moraju da budu slobodni da istražuju i ispitaju stvari koje ih zanimaju. To je osnova slobode medija", rekao je Vučić podnoseći ekspoze pred poslanicima Skupštine Srbije.

On je naveo da se u protekle dve godine sloboda govora i sloboda medija poboljšala i da su svetske međunarodne organizacije poput Fridom haus navele da se Srbija po tom pitanju popela za 20 mesta.

Otvorićemo rekonstruisani Narodni muzej

Govoreći o kulturi, Vučić je rekao i da će u toku mandata ove vlade biti ponovo otvoren Narodni muzej u Beogradu i istakao da se "stidi što u Srbiji žive deca koja nisu imala prilike da posete muzej". On je rekao da čak ni mnogi poslanici ne znaju gde se čuva Miroslavljevo jevanđelje.

Navodeći da ne želi nikoga da krivi, Vučić je rekao da se ne bi dobro osećao u slučaju da muzej ne bude otvoren za vreme njegovog mandata. "Uveravam vas da će vlada koju budem vodio posvećivati značajan prostor kulturi", naveo je Vučić.

Kaže da novinari u Srbiji moraju osećati da mogu "slobodno da krstare i istražuju šta god požele bez bilo kakve bojazni". Vučić je najavio da će uskoro biti usvojena tri medijska zakona koja će biti usklađena sa EU.

"Želim da informisanje bude slobodno i da kada nešto primetite i kada se na nešto žalite nemate pravo da utičete na medije. Javni servisi treba da budu lokomotiva slobodnog informisanja i da budu lokomotiva kada je reč o obrazovanom i kulturnom programu. Želimo da omogućimo samostalnost javnim servisima", naveo je mandatar.

On je rekao da podržava rad Komisije za istraživanje ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića i zahvali se Veranu Matiću i Ljiljani Smajlović na dosadašnjem radu Komisije, pomoći i rezultatima koje su postigli u rasvetljavanju ubistva novinara.

Vučić je najavio i da će digitalizacija biti završena roku kkoji je propisla EU a to je 17. juna 2015. godine. Najavio je da će uskoro biti usvojeni zakoni o zaštiti uzbunjivača i reklamiranju, u skladu sa evropskim propisima.

Međutim, baš u danu u kojem je mandatar Vučić izneo da je nova Vlada Srbije posvećena slobodi govora, novinarska udruženja protestuju zbogsaopštenja SNS-a koji je optužio RTS da služi samo za napadnje Vučića ocenjujući ga kao pritisak i zastrašivanje novinara kao i zbog odluke vrha države da polaganje zakletve nove vlade mogu da snime i forografišu samo odabrani mediji - Rojters, TV Pink, Infobiro, Tanjug i službe Vlade i Skupštine.Ta odluka je kasnije izmenjena tako da će svi mediji moći da prate polaganje zakletve.

Vučić je naveo da će nova vlada insistirati i na brizi o kulturnom nasleđu, jeziku i pismu.

"Naša kutura biće naša lična karta i naš imidž, po njoj će nas prepoznavati širom sveta", rekao je Vučić.

Govoreći o sportu, ponovio je da će sportski klubovi biti privatizovani i dodao da će država pomoći kompanijama koje žele da ulažu u sport i kulturu.

"Oni koji hoću da ulažu u sport ili kulturu, to će moći da rade s najmanjim ili bez ikakvih poreskih opterećenja, ali će to država strogo kontrolosati, jer smo bili svedoci brojnih zloupotreba", kazao je Vučić.

On je najavio i donošenje novog zakona o socijalnoj zaštiti koji će imati univerzalni karakter i koji će uključivati sve mere i programe zaštite ranjivih i ugroženih kategorija stanovništva - stari, izbeglice, bivši zatvorenici, samohrani roditelji, deca, mladi...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 290 idi na stranu