Timošenko: Ukrajina mora u NATO

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko rekla je da Ukrajina "mora da bude članica NATO', kako bi se zaštitila od ruske agresije.

Izvor: Beta

Subota, 26.04.2014.

17:51

Default images

Timošenko, koja je jedan od kandidata za predsedničke izbore 25. maja, rekla je u intervjuu za agenciju AP da je ranije samo manjina Ukrajinaca podržavala ulazak u NATO, da bi sada ruske agresivne akcije na istoku zemlje izazvale "fundamentalnu promenu" u javnom mnjenju.

"(Ruski predsednik Vladimir) Putin je sa svojim ratom protiv nas uspeo da promeni mentalitet Ukrajinaca i okrene nas u različitom strateškom pravcu. NATO je najbolji izbor za Ukrajinu", rekla je Timošenko.

Mada ranije nije javno podržavala ukrajinsko članstvo u NATO, ona i drugi političari iz te bivše sovjetske republike zaoštrili su retoriku pošto su proruske snage zauzele policijske stanice i vladine zgrade na istoku Ukrajine.

Timošenko, koja je služila sedmogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja dok je bila ukrajinska premijerka, puštena je u februaru iz zatvora, pošto je smenjen njen politički rival, predsednik Ukrajine Viktor Janukovič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: