Timošenko: Ukrajina mora u NATO

Kijev -- Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko rekla je da Ukrajina "mora da bude članica NATO', kako bi se zaštitila od ruske agresije.

Izvor: Beta, AP
Podeli

Timošenko, koja je jedan od kandidata za predsedničke izbore 25. maja, rekla je u intervjuu za agenciju AP da je ranije samo manjina Ukrajinaca podržavala ulazak u NATO, da bi sada ruske agresivne akcije na istoku zemlje izazvale "fundamentalnu promenu" u javnom mnjenju.

"(Ruski predsednik Vladimir) Putin je sa svojim ratom protiv nas uspeo da promeni mentalitet Ukrajinaca i okrene nas u različitom strateškom pravcu. NATO je najbolji izbor za Ukrajinu", rekla je Timošenko.

Mada ranije nije javno podržavala ukrajinsko članstvo u NATO, ona i drugi političari iz te bivše sovjetske republike zaoštrili su retoriku pošto su proruske snage zauzele policijske stanice i vladine zgrade na istoku Ukrajine.

Timošenko, koja je služila sedmogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja dok je bila ukrajinska premijerka, puštena je u februaru iz zatvora, pošto je smenjen njen politički rival, predsednik Ukrajine Viktor Janukovič.

Svet

strana 1 od 488 idi na stranu