Dačić i Antić kandidati SPS

SPS odlučila da kandidat te stranke za ministra spoljnih poslova u novoj vladi bude njen lider Ivica Dačić, Aleksandar Antić za ministra energetike i rudarstva.

Izvor: Beta

Subota, 26.04.2014.

09:25

Default images

Uskoro će se i znati da li je moguće da Živanko Radovančev prihvati kadidaturu za ministra poljoprivrede.

To je novinarima saopštio Dačić pred početak sednice Glavnog odbora, na kojoj će, kako je rekao , biti i potvrđene ove odluke. Prethodno Dačić je imao sastanak sa rukovodstvom SPS.

Dačić je novinarima u sedištu stranke u Beogradu rekao da će Glavni odbor SPS-a doneti odluku da koalicija SPS-PUSP-JS (Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Jedinstvena Srbija) učestvuje u vladi čiji će mandatar biti lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić.

Dačić je pojasnio da će se u narednih sat vremena znati da li Radovančev može da prihvati kandidaturu za ministra s obzirom na ranije ugovorene obaveze koje ima kao direktor strane kompanije.

Ukoliko ne mogu da se razjasne te stvari biće predložen drugi kandidat i ne insistiramo da bude iz SPS. Ovaj čovek se pokazao kao uspešna rukovodilac jedne strane kompanije više decenija. Ukoliko ne bude da bude on mandatar će odrediti novog kandidata”, rekao je Dačić.

On je dodao da neće biti potpisivanja koalicionog sporzuma, jer je učešće SPS u vladi proizvod međusobnog poverenja, a ne ugovornih obaveza.

"Što se mene tiče kao ministra spoljnih poslova, posle šest godina posla na mestu ministra unutrašnjihj poslova smatram da je potrebna promena i siguran sam da spoljna politika Srbije treba da bude u funkciji jačanja naše međunarodne pozicije, nastavka onoga što smo dobro radili, a to je da smo popravili sliku u međunarodnoj zajednici”, rekao je Dačić. On je naglasio da to može da dovede do toga da se na bolji i jači način štite nacionalni i državni interesi.

"Smatramo da je taj njegov (Vučićev) poziv u skladu sa potrebama da Srbija ne propusti tu šansu za razvoj i da je samim tim potrebno da postoji što širi konsenzus oko najvažnijih ciljeva koje treba postići”", rekao je Dačić.

To su, precizirao je, pokušaj da se zaustavli ekonomski sunovrat zemlje, da u budućnosti Srbija može da stvori uslove za ekonomski razvoj, nastavak politike evropskih integracija i dobra saradnja sa Kinom, Rusijom i drugim zemljama u svetu, ali i sa susedima zbog važnosti regionalne stabilnosti.

Dačić je takođe rekao da do sada nije bilo razgovora o drugim kadrovskim rešenjima, o državnim sekretarima ili javnim preduzećima.

Predsedništvo te stranke ranije je odlučilo da prihvati poziv Srpske napredne stranke za ulazak u vladu, a tada je dogovoreno da o svemu treba da se izjasni i Glavni odbor SPS-a.

Rezultati postignuti u radu prethodne vlade su dobra osnova da Srbija u narednom periodu, u naredne četiri godine, ostvari ne samo korak napred, već i da taj korak bude dug i značajan, ukazao je lider socijalista.

Srbija ima za cilj da do 2018. godine stvori adminsitrativne kapacitete da može da bude članica EU, a da 2020. godine i fomalno budemo na agendi za punopravno članstvo”, dodao je Dačić.

Glavni odbor SNS-a podržao je na sednici u petak formiranje Vlade sa 16 ministarstava i dva ministra bez portfelja, s Aleksandrom Vučićem kao premijerom.

SNS je predložio Lazara Krstića za ministra finansija, Dušana Vujovića za ministra privrede, Kori Udovički za ministarku državne uprave i lokalne samouprave, Nikolu Selakovića za ministra pravde, a Zoranu Mihajlović za ministarku saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva.

Za ministra odbrane predložen je Bratislav Gašić, Zlatibor Lončar za ministra zdravlja, Nebojša Stefanović za ministra unutrašnjih poslova, a za ministarku bez portfelja zaduženu za evropske integracije predložena je Jadranka Joksimović.

"Mandatar rukovođen interesima Srbije, ne Brisela, Moskve"

Tanjug
Dačić je izjavio danas da su tražena personalno najbolja rešenja za buduću vladu i da se mandatar rukovodio pre svega interesima zemlje u ovom trenutku, a ne Brisela, Moskve.

Bilo koji ministar ili član vlade je ovde zaštitio interese Srbije, a ne ni Brisela, ni Moskve, ni bilo koga drugog. Nismo tražili ultimativno bilo kakva ministarstva i SPS sigurno nije veći prijatelj Rusije nego što je to SNS ili neka druga stranka u Srbiji”, rekao je Dačić novinarima odgovarajući na pitanje da li su socijalisti dobili ministarstvo energetike pod pritiskom Rusije.

To je verovatno posledica nekih priča da Rusija ima neke svoje interese ili primedbe, mandatar za sastav vlade se rukovodio pre svega interesima zemlje u ovom trenutku”, podvukao je Dačić u obraćanju medijima pred početak sednice Glavnog odbora na kojoj treba da se potvrdi odluka o učešću Koalicije SPS-PUPS-JS u novoj Vladi Srbije.

Na pitanje zašto je došlo do rotacije, s obzirom na to da je Aleksandar Antić, sada kandidat za minsitra energetike, bio “viđen” za ministra saobraćaja, a za tu funkciju je SNS predložio upravo ministarku energetike Zoranu Mihajlović, Dačić je odgovorio da ne zna i da ne može da odgovori na to pitanje.

Novinar je zatim interesovalo kako je došlo do dogovora da SPS pripadnu resori spoljnih poslova, energetike, poljoprivrede.

“Pitao sam na koji način možemo najbolje da pomognemo i u razgovorima koji su usledili. Što se mene tiče, nije bilo nikakve dileme od samog početka, što se tiče drugog ministarstva bilo je pitanje da li će biti saobraćaj ili energetika i nema tu misterije oko toga zašto”, rekao je Dačić i dodao da mandatar ima pravo da o tome odlučuje.

Lider socijalista je precizirao da, kada je reč o ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, koji bi trebalo da pripadne SPS, a cicji je kandidat Živanko Radovančev, ukoliko ne bude mogla da se razjasni sitaucija oko ugovora koje on ima, mandatar će odrediti drugog kandidata, a SPS ne insistira da to pripadne njima.

Kada je reč o ministru kulture i informisanja u prethodnoj vladi Ivanu Tasovcu, koga je SPS predložila kao stručnjaka i nestranačku ličnost u rekonstrukciji vlade, Dačić nije mogao da precizira da li će on i dalje ostati na toj funkciji.

Tasovac je bio na nekim kvotatma o kojima se tada razgovaralo, danas se ne razgovara na takav način, niti tražimo da imamo određene kvote”, rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: