"Vojska Ukrajine kod ruske granice"

Moskva -- Načelnik Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov rekao je američkom kolegi Martinu Dempsiju da je Ukrajina rasporedila "grupu snaga" u blizini ruske granice

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Načelnik Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov razgovarao je danas telefonom sa načelnikom Generalštaba američkih oružanih snaga Martinom Dempsijem i tom prilikom je izrazio zabrinutost zbog situacije u jugoistočnoj Ukrajini i gubitka života u operaciji ukrajinskih snaga ove nedelje.

Tokom razgovora Gerasimov je, takođe, rekao Dempsiju da je Ukrajina rasporedila "značajnu grupu snaga" u blizini ruske granice, uključujući trupe čija je svrha da izvode sabotaže, prenosi agencija Interfaks.

Ukrajinske snage ubile su juče pet promoskovskih separatista u operaciji preuzimanja kontrole nad oblastima pod kontrolom pobunjenika, navodi Rojters.

Rusija je ranije danas pozvala Ukrajinu da obustavi borbene operacije na istoku zemlje, da povuče snage odatle i započne primenu Ženevskog sporazuma, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, uz ocenu da će to omogućiti početak deeskalacije.

Rusija, kako se navodi, podržava jasnu primenu Ženevskog sporazuma koji je Moskva zajedno sa Ukrajinom i zapadnim silama potpisala prošle nedelje, a koji predviđa razoružavanje svih nelegalno naoružanih grupa i evakuaciju svih okupiranih zgrada u Ukrajini, prenosi AFP.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio je operacije ukrajinske vojske u istočnom delu Ukrajine, nazivajući ih "krvavim zločinom", ali i poručio da će Rusija odlučno doprineti smirivanju sukoba, kako je i dogovoreno u Ženevi.

Sa druge strane, američki predsednik Barak Obama i evropski lideri zatražili su danas od Moskve da prestane da "zastrašuje" Ukrajinu i da povuče vojsku iz oblasti na ukrajinskoj granici i upozorili na mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji, prenele su agencije.

Danas je na istoku Ukrajine odjeknulo nekoliko eksplozija.

Ukrajinski zvaničnik: Imamo informaciju da smo u opasnosti

Zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Danilo Lubkivski izjavio je danas da strahuje od ruske invazije.

"Imamo informacije da smo u opasnosti", rekao je Lubkivski novinarima u Ujedinjenim nacijama. Lubkivski je rekao da je reč o "veoma opasnom razvoju" i zatražio povlačnje trupa.

"Mi ćemo zaštiti našu domovinu od invazije", rekao je on i dodao: "Pozivamo Ruse da zaustave ovo ludilo".

Svet

strana 1 od 488 idi na stranu